4 sätt att lära sig säga nej (eller ja)

Jag har varit riktigt dålig på att säga nej. Det kan tyckas konstigt med tanke på att jag är en person som gärna står upp för mina åsikter och försvarar dem med kraft. Jag vet inte om det innerst inne handlar om en övertro på min egen förmåga, eller att jag på något sätt låtit andra människor vara ansvariga för vad jag orkar och inte. Idiotiskt egentligen, för de vet ju inte hur mitt liv ser ut. Jag har haft svårt att säga nej till chefer, vänner och släktingar vilket har lett mig in i en spiral av negativitet: lögner när jag inte orkar mer, människor som inte förstår hur jag kan säga ja och sedan nej, människor som tror att jag inte vill umgås och chefer som inte förstår varför det där inte blivit gjort. work

Arbetet är trots allt det jag alltid gjort allt för att inte säga nej till. Med åren blev det ett sorts belöningssystem att säga ja till allt, kanske delvis för att jag som chef visste hur frustrerande det kunde vara med ett ”nej”. Att säga ja eller nej beroende på hur jag känner har dock blivit min fokus och mitt mål att förbättra 2015. Hittills har det gått ganska bra, med några bakslag och ett projekt som stjäl mycket av min tid och som egentligen inte ger mig något. Genom att ha 4 knep i bakhuvudet har det också gått mycket lättare:

1. Att säga ja till något är att säga nej till något annat. Det har avdramatiserat mycket av det negativa med att säga nej. Genom att säga ja till ett möte minskar min tid att skriva på nya texter och e-böcker för att bara nämna ett exempel. Vill jag säga nej till det? Ibland kanske, men ibland inte.

2. Vilken del av mig är det som säger ja? Säger jag ja för att den andra personen förväntar sig det, säger jag ja för att det är det ”logiska” eller för att det känns bra i magen? Om det är baserat på logik, vems logik är det?

3. Är det av rädsla? Låt oss vara helt ärliga. En del saker skrämmer oss vilket får vår magkänsla att slå bakut. I det läget kan det vara bra att använda hjärnan och det logiska tänkandet. Att överkomma rädsla är berusande känsla som fler borde ägna sig åt då och då. I alla andra fall förespråkar jag att lita på vad magen talar om för oss.

4. För vem gör jag det? Gynnar det mig eller någon annan? De bästa tillfällena att säga ja är förstås när det gynnar både mig och den andra personen. Se upp med att säga ja till alltför många saker som inte gynnar dig. Inte ur ett egoistiskt perspektiv, utan för att människor som bryr sig om oss på riktigt vill att vi också ska få ut något av de besluten vi tar.

Posted in Älska dig själv, Beteendevetenskap, Personlig utveckling, Psykologi and tagged , , .