5 saker framgångsrika människor gör för att skapa mer tid

Jag har under de senaste veckorna använt en stor del av min fritid till att lyssna på biografier och personporträtt av stora entreprenörer som exempelvis Musk och Stordalen. Två vitt skilda personer med en sak gemensamt: de spiller minimalt med tid på oväsentligheter för att ta sig dit de vill. I deras värld finns det ingenting som heter arbete och fritid. De tänker ständigt på sina visioner och hur de ska nå nästa steg dit. De är så dedikerade att de verkar maniska i sin personprofil.

Själv har jag insett att jag nog inte är nästa Petter Stordalen eller Elon Musk. Inte för att jag ogärna lägger betydligt mer tid på mitt arbete än många andra. Inte heller för att jag saknar intelligensen. Jag har helt enkelt svårt för att dedikera HELA mitt liv till en enda sak och jag behöver åtminstone några timmars återhämtning helt utanför arbetet varje vecka. Men en sak tror jag att vi kan lära oss av dessa stora entreprenörer: att inte spilla tid på oväsentligheter som inte tillför något. Här kommer några direkta och indirekta råd som jag blivit mycket bättre på att följa under de senaste tre åren:

Bestäm dig för vad som är viktigt -och gör det.

Jag tror att de flesta skulle vara eniga om att Instagram inte behöver tillsyn mer än en gång om dagen -såvida vi inte arbetar som bloggare eller andra influensers. Ändå visar undersökningar att vi lägger betydligt mer tid än så på att fippla med telefon eller surfplatta. Är jobbet viktigt? Lägg din fokuserade tid på det. Är tid med barnen viktigt? Se till att du är fullständigt närvarande när du umgås med dem. Räcker inte tiden till? Radera bort allt det där som ändå inte ger något. Sänk kraven på hur städade hörnen bör vara där hemma, tv-serien du egentligen inte fastnad för, lås in telefonen. Radera Facebook-appen och logga in på gammalt hederligt vis genom datorn.

Multitaska

Några av de smartaste personerna jag känner läser massor av böcker. Alltifrån ekonomi -och ledarskapspublikationer till biografier och avancerade forskningsrapporter. Det är inte ovanligt att dessa personer läser (minst) två böcker varje vecka vilket innebär ca. 8400 sidor ny kunskap varje år. Snacka om att ligga steget före. Men hur hinner de egentligen? De flesta jag känner multitaskar, precis som mig. Idag var jag exempelvis på gymmet. 45 minuter crosstrainer stod på schemat vilket innebar samma tid av Bear Grylls bok ”A survival Guide for Life” i öronen på 1,25-fart. Väl hemma tog jag tag i städningen för veckan och efter det tog jag en sväng till biltvätten -fortfarande med samma bok i öronen. Jag lyssnade klart på resterande 15 min med en kopp kaffe i handen. En bok, en dag. Så länge jag inte gör något som kräver tankeverksamhet går det utmärkt att lyssna på ljudbok medan jag gör andra saker. ”Gör två saker till tiden av en” kan man säga.

De delegerar

Jag menar inte att man ska tvinga sina måsten på andra människor. Däremot är det omöjligt att nå stor framgång utan att ta hjälp av andra. Det bästa är att människor älskar att hjälpa till om man behandlar dem väl. Människor vill bli sedda, de vill bidra och de vill vara en del av ett sammanhang. Som chef är jag inte bäst på allt, jag är inte heller alltid rätt person att utföra en specifik uppgift. Det handlar inte om att jag ställer mig över vissa göromål -tvärtom finns det människor som kan göra dem bättre än mig eller växa med dem. Chefer som tror att de kan göra allt bäst brukar vara väldigt upptagna. Så upptagna att de knappt har tid till sina medarbetare. Det beteendet brukar aldrig leda till något gott om du frågar mig.

Struktur och automation

När hade du inte tid att borsta tänderna senast? Precis. Våra vanor (och ovanor) tenderar vi att alltid hitta tid till. Dessutom kräver de minimalt med tankeverksamhet. En person som har vanan att träna fem gånger i veckan kommer inte ha några större problem att hitta tid till det. Personen med nyårslöftet och nytt gymkort kanske hittar alla möjliga skäl att han eller hon inte hinner. På samma sätt kan jag fascineras i kontorsmiljöer. Det finns alltid en superstressad person som är överallt och ingenstans. Personen syns och hörs och får många gånger gehör för sin oerhörda arbetsbelastning. Sedan finns det alltid en person som kommer in och varken hörs eller syns. Sätter sig vid sitt skrivbord. Arbetar metodiskt fram till 10. Hämtar en kaffe. Återgår till arbetet. Lunch kl. 12 och så vidare. Det finns inga störningsmoment som biter på den personen. Effektiva personer skapar en struktur och arbetssätt som gör att de är stenhårt fokuserade på det som är viktigt nu -oavsett vad som händer på andra sidan lokalen.

De prokrastinerar inte

Min dotter sa en gång till mig: ”Det är lustigt mamma, för varje gång du säger att du ska träna hemma så hittar jag dig liggandes i sängen”. Ooops. Kanske känner du igen dig i att det ibland tar längre tid att fundera på att göra något än det tar att faktiskt genomföra uppgiften. Ett annat exempel på prokrastinering är när vi spar de viktigaste -och jobbigaste, uppgifterna till förmån för de där små och enkla. Vilket ofta innebär att de växer och tar längre tid än om vi gjort dem direkt. Som att ringa det där jobbiga samtalet till en arg kund. Eller att som chef inte ta ett samtal med medarbetaren som inte levererar.

 

Kanske har du några egna sätt att spara tid? Själv har jag aldrig jobbat så mycket och aldrig varit så närvarande som mamma som jag är nu. Dessutom tränar jag 6 ggr och läser två böcker varje vecka. Det handlar inte om att jag är bättre än någon annan. Jag har bara skurit bort en del av det där oviktiga (lugn, jag är också människa och lider tyvärr fortfarande av ett fasansfullt Instagram-beroende).

 

Posted in Arbete, Framgång, Ledarskap and tagged , , , , , , .

One Comment

  1. Intressant läsning, Angelina!känner mig inspirerad och ska nu också få till lite bokhörande. Känner att jag inte hinner med det roliga i vardagen, såsom att jobba med min hemsida med smycken. Jag arbetar lagar mat och städar. Men nu ska jag strukturera mig mera, och välja bort lite mobil spelande och annat onödigt tidsfördriv, och jobba med min hemsida och tillverkning av smycken.Tack för en bra blogg!

Comments are closed.