Ondskan och godheten

”Jag är inte en ond människa” förklarade jag. Jag hade precis blivit beskylld för att vara manipulativ vilket för övrigt var en helt korrekt iakttagelse. Men nu kände jag att jag ville förklara mig. Jag hade med lätthet styrt vårt samtal i nästan en halvtimme vid det laget, lett in det på ämnen som jag var bekväm med och som passade min agenda. Helt ärligt var jag smått imponerad över att han insett det så tidigt. Jag hade skickligt ställt motfrågor och på så sätt skapat mig en bild av hans styrkor och svagheter. Samtidigt hade jag undgått att han fick reda på mina. Men nu ville jag alltså förklara mig.

”Det tror jag inte heller”. Han verkade nästan själv förvånad över sitt svar. Jag vet inte vad han hade för bild av en ond människa, men jag var ändå ganska säker på att jag inte passade in i den.

”Du har rätt, jag är manipulativ, det går lite av farten. Jag vill gärna förstå andra människor och jag tycker om att ha kontroll” sa jag enkelt. Det var helt sant. När jag var yngre tyckte jag om att se mig själv som någon typ av superhjälte. Jag älskade att hitta det som gjorde människor glada och triggade igång dem, hitta det där som gjorde dem speciella. Men jag älskade också att veta plågoandars hemligheter och våndor, inte för att jag så ofta använde dem utan bara med känslan av att jag hade kunnat om jag velat.

Jag tänkte mycket på det där när jag var på väg hem den där gången. Stämde det att jag inte var ond? Jag hade ju precis erkänt att jag var manipulativ och styrde samtalet så att det skulle gynna mig, men samtidigt hade jag gjort det (delvis) för att förstå en annan människa. Dessutom hade jag aldrig torterat några kattungar eller slagit någon. Jag var inte en ond person, men jag var kanske inte helt igenom god. Människor är inte himmel eller helvete utan ganska… jordnära. Någonstans mitt emellan. Ändå är det lättare att lägga människor i fack, att sätta en etikett och en egenskap. Huruvida man är ond eller god beror på två saker anser jag: tycker du att du själv är god eller ond och tycker andra att du är god eller ond? Tänk att även avskyvärda människor har någon som älskar dem, som uppskattar dem och där de gör kärleksfulla handlingar. Människor som gör saker som jag föraktar av hela mitt hjärta (som att tortera djur) har förmodligen också gjort goda saker.

Jag tror att äkta godhet är att inte prata om det i termer av det ena eller andra, utan bejaka att vi har en sämre sida och hela tiden försöka röra sig mot personen vi vill vara. Personligen tycker jag att det är en fin egenskap att påverka människor i positivt riktning, oavsett om vi kallar det manipulation eller inspiration.

Posted in Älska dig själv, Inspiration, Vardag and tagged , , , .