Låt inte rädslan hindra din framgång

Jag har tidigare skrivit om mina mål att ständigt träffa nya människor som kan berika mitt liv på olika sätt. Jag vidhåller återigen att känna ”rätt” personer är nyckeln för både en framgångsrik karriär, att träffa en person att dela livet med eller att lyckas med sitt företag.
jumpOrdet ”rätt” i det är fallet blir inom situationstecken, för problemet är att rätt person inte alltid är den som är mest framgångsrik eller ser bäst ut (även om människor med större nätverk förmodligen är bättre att känna än de med mindre).

Några exempel:

  • Mitt första riktiga jobb fick jag från en person som jag gick en dykkurs med. Hon arbetade som löneadministratör på ett litet företag. Jag var 14 år och alldeles för ung för jobbet, men fick det utan konkurrens.
  • En person som läste en artikel om mig i SvD och just då var arbetslös har blivit en av mina närmaste kontakter när det kommer till att bolla idéer. Det bästa är att han aldrig dömer.
  • En gammal HR-chef ringde mig för mitt nuvarande jobb. Jag fick det efter ett antal intervjuer. Jag säger inte att det var lätt, men det underlättade att jag var den enda som sökte.

Med andra ord försöker jag öka mina möjligheter genom att vara top-of-mind hos många människor, men jag vill också ge tillbaka genom att träffa människor som jag på sikt kan hjälpa, lyfta eller stötta. Det kan vara personer jag inte kan anställa själv av olika anledningar, eller person som har en brinnande låga för att utvecklas. Människor som har det där lilla extra i driv, entusiasm eller på andra sätt sticker ut bland det hav av likformighet vi stöter på varje dag.

Min utmaning är dock att jag ofta själv får föreslå att vi ska ses. Eller att människor ställer in precis innan mötet. Kanske vill man inte vara till besvär. Eller så tänker man att jag inte är den där personen som kan göra hela skillnaden. Men jag tror många gånger att rädslan är den största anledningen till att vi människor backar ur en situation vi aldrig varit med om förr.  Världen tillhör inte de som backar eller som rättfärdigar sin rädsla med att det förmodligen inte ger något. Min uppmaning är därför: ser du en chans: ta den. Även om det svider i maggropen av oro för vad resultatet kommer bli. Jag möter så många människor som säger att de ”inte har turen att få jobb eller möjligheter gratis” på samma sätt som mig. Bli inte som dem.

Tro mig. Mina framgångar har inte varit gratis. Jag har ont i magen varje vecka över saker som ligger utanför min komfortzon. Men det är värt det. Jag lovar.

Posted in Arbete, Nätverkande, Personlig utveckling.

2 Comments

  1. Hej Det du skriver är så sant! Rädslor kan göra människor blinda och handlingsförlamade, vilket är oerhört synd. Att ha ett ”öppet sinne” är a och o för mig med. Har slitit med livet och har nu äntligen fått en verksamhetsutvecklingstjänst inom kommunen. Jag börjar på Måndag i ny kommun utan att känna någon. De knyter sig i maggropen, samtidigt som jag vet att jag måste göra detta, för att bli hel som människa. Tack för ett bra inlägg/ Maria

  2. Hej Maria! Vad kul med nytt jobb! Det brukar vara en euforisk känsla på en ny arbetsplats, med nya kollegor, nya kunskaper och glädjen att hitta personer som man kommer bra överens med. Berätta gärna hur det gick!

Comments are closed.