Älska sig själv

En person uppmanade mig vid ett tillfälle att jag måste bli bättre på att älska mig själv. Med det menade han att jag måste sluta straffa mig själv när saker går fel, att njuta av mitt eget sällskap. Han gick så långt som att kalla det själv-hat. Där någonstans slog jag bakut. Inte för att jag inte vet att det inte finns och att det inte är något som ska tas på allvar, utan för att jag inte tyckte att jag förtjänade det uttrycket. Det var inte rätt mot alla som verkligen känner självhat att använda den beskrivningen på det jag kände just då, nämligen frustration.

Egenkärlek och självhat

Jag försökte förklara att jag inte tycker är världen är svart eller vit. Det handlar inte om att antingen älska sig själv eller hata sig själv utan om något däremellan. Jag tror inte att det finns människor som är helt självuppfyllda av egenkärlek eller människor som hatar varenda centimeter av sin kropp och tanke (även om det kan kännas så ibland). Jag tror att människor som Dalai Lama också brottas med rädslor, begränsningar eller kulturella stopp-klossar varje dag. För att han skulle förstå använde jag mig av en liknelse med mitt förhållande:free

Som ett förhållande

Jag älskar min man. Punkt. Det finns ingen i världen jag hellre vill vara med, ingen i världen jag hellre skulle vilja upptäcka nya saker med och jag älskar alla hans egenskaper. Nästan. Tillsammans utgör vi en felbar enhet som fungerar utmärkt tillsammans, men det är just det: vi har båda fel. Det gör att jag kan bli galen på honom ibland, jag kan dunka huvudet i väggen av frustration på samma sätt som han blir galen på mig. Ibland beter jag mig illa åt och bråkar fast det i efterhand alltid känns både löjligt och onödigt. Jag använder uttryck som jag inte är stolt över och jag ”slår” ibland där det sårar mest.

På samma sätt som jag älskar min man älskar jag också mig själv. Det finns ingen jag hellre skulle vilja ta med till en öde ö än mig själv. Men jag blir också arg på mig själv ibland, irriterar mig över min oförmåga, straffar mig själv där det svider mest. Förnedrar mig själv när något går fel. Det är något jag jobbar på varje dag, att bli snällare mot mig själv som jag faktiskt älskar. Men även mot andra.

Posted in Älska dig själv, Inspiration, Personlig utveckling, Psykologi and tagged , , , , , , .