Använd ledigheten till något nytt(igt)

Påsk. Mycket mat. Kanske lite familj. Förhoppningsvis är de båda lustfyllda för dig. Samtidigt kanske det finns lite extra tid över, tid som du kan välja att lägga på en ny serie på Netflix eller på att skapa en ny vana. Tid som du kan använda på att dra en extra vända i löpspåret eller scrolla några gånger extra i Instagramflödet.
Vad vet jag, men det viktigaste budskapet här är: Du bestämmer. Det finns ingen som straffar dig om du lägger hela helgen på Football manager. Eller på att scrolla igenom Facebook. Men det finns heller ingen som hejar på dig om du gör ett annat val. Utom möjligtvis ditt framtida jag.

Oavsett vad du har för ambitioner under helgen kommer mina förslag som kan skapa ett mervärde på lång sikt i livet. Inget avancerat. Absolut inget svårt. Saker som alla kan börja med. Och fortsätta med :

  • Lär dig ett språk. Appen duolingo är gratis, pedagogisk och det finns flera spännande språk. Att gå igenom en kategori tar max 10 minuter. Min är inställd på spanska. Med tanke på vår allt mer krympande värld blir flerspråkighet en mer och mer eftertraktad egenskap. Dessutom är det roligt under semesterresan.
  • Läs en bok om ledarskap. Tro det eller ej, men att vara en god ledare är inte bara nyttigt för de som är just ledare. Ledaregenskaper är en högt värderad egenskap så fort du har med människor att göra. Vilket vi säkert kan vara överens om gäller de allra flesta.
  • Lär dig om ränta på ränta om du inte redan gjort det. Fenomenet som kallas världens åttonde underverk av Edison är så fantastiskt att alla borde lära sig det i skolan. Jag hävdar till och med att utan kunskapen om hur ränta-på-ränta fungerar så har man en stor uppförsbacke i chansen att lyckas ekonomiskt i livet.
  • Lär dig en dans. Förutom att det är kul så finns det forskning* som visar att det hjälper våra två hjärnhalvor att kommunicera bättre med varandra. Det betyder en extra katalysator för dig som vill kombinera IQ med EQ.  Ett annat alternativ är att lära dig barnramsor med tillhörande rörelser (själv föredrar jag det första alternativet).
  • Sök upp människor du borde känna. Jag menar i stort och smått. Tro mig, de finns överallt. Vem har ditt drömjobb? Vem kan något du vill kunna? Vem har din drömkropp? Vem verkar ha ett harmoniskt förhållande? Många människor är förvånansvärt tillgängliga om man bara visar att man är genuint intresserad och är lite ihärdig. Twitter är min personliga favorit av sociala medier när det kommer till att möta spännande människor.
  • Håll igång hjärnan genom att lära dig något nytt. Inom de ”blå zonerna”, speciella platser i världen där osedvanligt många människor blir äldre än 100 år har det visat sig att man, förutom en bra kost, även håller igång hjärnan långt efter att man slutat arbeta.

*Ur boken ”The brain that changes itself” Norman Doidge

Posted in Personlig utveckling, Psykologi, Vardag and tagged , , , , , , .