Är du bra på multitasking? Tänk om!

Kanske har du, precis som jag, vid ett eller annat tillfälle deklarerat ”Inga problem!” om uppgifter som kräver att du håller flera bollar i luften samtidigt? Är du dessutom kvinna har du säkert också fått höra det klassiska ”Men du är ju kvinna, du ska väl kunna göra flera saker samtidigt?”

Men kanske är det inte alltid den komplimang vi tror att det är, iallafall inte om vi vill bli smartare som människor. Till skillnad för några år sedan vet vi att det går att skapa en 2.0-version av den person vi var i går kväll.  Allt handlar dock om hur vi själva programmerar våra neuroner.

Merzenich och Jenkins

Merzenich och Jenkins är två Amerikanska forskare som ägnat hela sin tid på att forska om hjärnan och dess plasisitet. Med andra ord hur mycket vår superdator i huvudet egentligen kan förändras för att antingen fungera ännu bättre eller reparera delar av sig själv man tidigare trodde var omöjliga (Mezenich har bl.a. skapat cochlear-inplantatet som hjälper döva personer att höra igen).

Neuroner och ’kartbitar’

Vår hjärna består av ett antal neuroner som är fördelade över hjärnan i olika ”kartbitar”. Varje neuron har olika funktioner i hjärnan och är bra på olika saker. Så långt är allt väl. Men en sak som de båda forskarna upptäckte när de studerade apor var att genom träning kan man göra specifika neuoroner bättre på en specifik uppgift och att ”kartorna” därmed blev tydligare. Men inte bara blev neuronerna bättre på att göra sin sak, de blev också snabbare.

Däremot skedde bara denna förändring när aporna var koncentrerade på uppgiften, att lära sig saker genom slentrian gjorde ingen bestående skillnad varken i hastighet eller funktion hos neuronerna.

Med andra ord, vill du bli smartare är det bättre att göra en sak åt gången tills du lärt dina neuroner att jobba rätt. Därefter kan du ge dig i kast med nästa uppgift. Kanske värt att tänka på i tider av nyårslöften och nya vanor….

Posted in Beteendevetenskap, Personlig utveckling, Psykologi and tagged , , , , .