Att ge mer till fler kan ge större ekonomisk framgång

Jag har sträckläst boken ”The go giver” av Bob Burg och ställde den i bokhyllan med den där känslan av saknad som en del böcker lämnar efter sig. I samma stil som Munken som sålde sin Ferrari  tar Burg med oss på en resa i romanform som handlar om att ge gott och få gott. Genom 5 stycken ”livs-lagar” lär han läsaren att framgång inte handlar om att få utan om hur mycket du kan ge till så många som möjligt. Låter det larvigt? Tyckte jag med. Tills jag tittade på exempel han delar med sig av i boken.

De tillför värde till många

Ta riktigt bra skådespelare till exempel. Hur många miljoner människorberör de genom sina filmer? Tänk företagsledare som Richard Branson -hur många liv har inte han påverkat (tänk bara alla som arbetar för Virgin)? Hur många människor har inte hurrat för Zlatan genom hans karriär och känt lycka varje gång han gjort mål? Hur många människor har Facebook fört samman? Jämför dem sedan med undersköterskan, med städaren och med läraren. De arbetar i det tysta, med en grupp människor i taget. De river inte ner några miljonapplåder direkt.  Jag vill vara tydlig här med att jag inte förringar deras arbete. Tvärtom tycker jag att det är galet att butikspersonal tjänar mer än en förskollärare många gånger. Jag konstaterar bara att boken är en viktig sak på spåret: det är inte bara att vara en god människa som spelar roll, framgång (om det är framgång i pengar du söker) innebär att du måste tjäna fler människor varje dag. Men trots allt är det det allting handlar om: att ge andra människor något av värde, oavsett om det handlar om en produkt eller en tjänst.

Boken har också en annan viktig andemening: ge  ständigt av dig själv och ge för att ge, inte för att få något tillbaka. Var vänlig och skapa alltid ett större värde än du får betalt för. Då blir du konkurrenskraftig, uppskattad som medmänniska och affärspartner. Framförallt kan du tjäna pengar och må bra i hjärtat över att pengarna kommer från någonting gott.

Jag försöker alltid vara vänlig mot alla (men jag vill poängtera att vänlig ≠ att låta sig bli överkörd) man vet aldrig vem som är nyckeln till min nästa framgång. Ibland lyckas jag, ibland lär jag mig. Ingen är perfekt.

Vem vet, kanske är boken bara rosaskimrande fiktion. Eller så är Burg något viktigt på spåret.

Posted in Älska dig själv, Bokrecension, Framgång, Personlig utveckling and tagged , , , .