Att se samma sak men uppleva olika

Boken ”7 habits of highly effective people” har på flera sätt lämnat spår i mig. Första gången lyssnade jag på den som ljudbok, men då jag ofta har en tendens att lyssna passivt snarare än aktivt när jag gör andra saker samtidigt bestämde jag mig för att läsa den i bokform en gång till. Det visade sig att flera av historierna trots allt hade gjort intryck på mig. 

I början av boken beskriver författaren Steven R Covey hur två människor kan se samma sak men ändå uppleva dem olika. Som exempel nämner han bilden nedan. Kanske har du redan sett den, men fundera ett ögonblick på vad du faktiskt ser:

7 habits of highly effective peopleEn del kommer att se en vacker kvinna, blygsamt vänd bort från kameran och med en liten näsa och långa ögonfransar. Andra ser e gammal kvinna med bister uppsyn och en krokig näsa.

Vad är rätt och vad är fel? Svaret är förstås att båda är lika rätt -eller lika fel beroende på hur man ser det, men det finns flera saker som vi människor ser lika men uppfattar på helt olika sätt.

Tänk bara på hur du upplever ord. Ordet ”Gud” har för många människor vida skilda betydelser, men även ord som exempelvis ”plikt” har två olika betydelser för olika människor. I många kulturer är det fint och åtråvärt att göra sin plikt i livet, medan det för många andra är ett hårt och kallt ord.

Det flesta av oss vet allt det här, men ändå har åtminstone jag svårt att lära mig. Ord, gester och mentala bilder har i min värld ”rätt” betydelse och jag blir oftast förvånad när någon känner sig överkörd eller om jag inte tolkar deras språk som de förväntar sig. Ett exempel var häromdagen då jag glatt noterade för en bekant att våren verkligen är på väg och hur härligt det är med all den här skira grönskan. Hon tittade på mig som att jag var ett ufo. Det visade sig att hon är pollenallergiker och att knoppar på träden för henne är likställt med ett månadslångt lidande.

Det är så pass viktigt att bland annat sjuksköterskor och läkare får lära sig att använda mindre laddade ord när de pratar med patienter så att de inte tolkar något fel. Även i böcker om barnuppfostran nämns ofta ordens betydelse när vi pratar med barn och ungdomar.

Hur gör man?

Jag tror att att det första steget för att vara uppmärksam på att vi ser och upplever saker på olika sätt handlar om två saker:

– Att vara medveten om att det finns utmaningar

– Att lyssna på andra och använda deras eget språkbruk.

Det kan handla om något så enkelt som att personen du pratar med använder ordet ”fint” medan du använder ordet ”bra”. Förmodligen kommer du få mycket bättre kontakt om du också använder ordet ”fint” för att personen förstår vad du menar och att du faktiskt lyssnar. I ett senare inlägg ska jag berätta hur du därefter har en språngbräda för att få andra människor att använda starkare uttryck som du har valt.

Svårare än så behöver det inte vara.

Posted in Beteendevetenskap, Inspiration, Ledarskap, Personlig utveckling, Psykologi, Vardag and tagged , , , , , , , .