Att skapa FLOW

Flow beskrivs ofta som den allra bästa drogen. Helt naturlig, den kostar ingenting, försämrar (oftast) inte vår hälsa och när du når flow så försvinner världen runt omkring, ibland bara under en väldigt kort tid, andra gånger under flera timmar. Flow är tillståndet vi når när vi är helt uppslukade av något och vi inte blir distraherade av någonting från omgivningen. Det är en extrem fokus på det vi gör här och nu som lämnar en oerhörd känsla av tillfredsställelse.

University of Success

I boken University of Success beskriver Og Mandino hur en läkare opererade en patient. Mitt under operationen rasar hela innertaket in med en stor skräll, men läkaren slutar inte operera. Först när han tar sin hand från patienten flera timmar senare frågar han förvånat vad som hänt runt omkring honom. Så uppslukad var han av arbetet att han inte ens märkt att taket rasat in över honom. Men flow kan ju även uppkomma i flera andra sammanhang. Tänk inom sporten. Det finns idrottsmän och kvinnor som ena gången presterar katastrofalt dåligt och i intervjuer beskriver hur varenda muskel fick arbeta med ren viljestyrka, men andra gånger så berättar de bara hur bra allting kändes och hur de liksom flög fram mot målet. working 2

Det kanske låter flummigt, men jag är säker på att det är mer än bara ett begrepp, och att det dessutom går att träna upp sin förmåga att skapa flow i det som vi älskar att göra. Några nyckelförutsättningar verkar dock krävas. Flow verkar uppstå när vi…

…står inför en situation som är en utmaning för oss.

…är i en miljö där vi inte blir avbrutna och som främjar koncentration

… är utvilade och lugna men samtidigt har en känsla av energi

… skapar något som gör oss lite bättre än igår

Det tidlösa tillståndet

Jag har upplevt att tiden försvunnit helt under många gånger i mitt arbete, men den jag minns mest är under idrotts-sammanhang. Jag höll på med fridykning ett tag när jag var yngre. Det är en fantastisk sport, där hjärnan är den kroppsdel som får arbeta mest. Bara att överkomma den kvävande känslan av att luften är slut i lungorna kräver ibland en enorm viljestyrka, speciellt när andningsreflexen sätter in. Det farligaste en fridykare kan råka ut för är också det som många skulle säga är fridykarens nirvana: känslan av att du inte behöver andas. Att vara en viktlös fågel där under ytan, helt fri att utforska den undre världen. Inte längre en främling bland alla arter som bor där utan en del av dem. Det är en fantastisk känsla.

Hur skapar man då flow i arbetet eller inom sporten? Enligt ovan nämnda bok går det att öka sina chanser att hamna i tillståndet genom att skapa förutsättningarna enligt ovan och att koncentrera sig riktigt hårt på en uppgift. Lättare sagt än gjort, men långt ifrån omöjligt.

 

 

Posted in Arbete, Ledarskap, Personlig utveckling and tagged , , , , .