Att vara unik. Precis som alla andra.

”Ja, men vi har provat den där ekologiska också. Den var sådär, barnen gillade verkligen inte groddar. Jag menar, vem stoppar ner groddar i en kasse för barnfamiljer? Sedan provade vi den där barnkassen. Inga överraskningar, och ärligt talat, det är ju det man vill ha. Vem orkar stå och göra rödbetssalsa en onsdag klockan fem? För oss är det värt varenda krona. Nu har vi kvalitetstid istället. Fast i och för sig, man får ju kompletteringshandla iallafall. Men du vet, med självscanning så gör man bara ett nerslag på fruktavdelningen, tar en banan till ungarna och sedan är man ute igen. Det blir inte samma stress längre. Men hela familjen motarbetar mig. Sedan Håkan började på sitt nya jobb så vet jag inte vad som flugit i honom. Han kommer hem efter sex på kvällarna och slänger sig i soffan och börjar glo på Netflix. Någon jäkla serie med mördare eller knarkare. Som att man inte läser nog i tidningarna om det där. Det är som att jag är någon jäkla husfru…”

 

Ibland känner jag mig som ett UFO. Ganska ofta faktiskt. Det känns som att jag är med i en improvisationsteater där jag ska spela med. Alla har fått lappar där det står vad föreställningen ska handla om och sedan är det lite fri tolkning om alla bara håller sig till reglerna.

Skolor och hängmörad hjortfilé

Ofta handlar det om samma saker. Som vilken skola i kommunen som egentligen är den bästa. Hur rosa får fläskkött egentligen vara, och om man nu skulle råka äta det lite för rosa, är man en dålig förälder om man inte ringer sjukvårdsupplysningen? Huruvida man ska ge tiggarna utanför Coop pengar, mat eller ingenting alls. Om man ska låta bli att gå till jobbet när man är förkyld. Om den där mamman på fotbollsträningen som inte har någon man verkligen är gravid igen. Förresten, vilken är den bästa sporten att sätta sina barn på? Vilken matkasse är bäst och finns det någon som känner en bra hantverkare som faktiskt tar av sig skorna i hallen? Vilken middag ska man laga om gästerna bjöd på hängmörad hjortfilé med champangesorbet till efterrätt förra gången? Om det är värt att lägga pengarna på en XC90 egentligen. Om man ska välja all inclusive på semestern för barnens skull (och de gratis drinkarna).  Om skattepengarna verkligen går till rätt saker (de gör de aldrig). Om det där paret längre ned på gatan verkligen håller på att skiljas (det hördes upprörda röster där förra veckan, mitt i fredagsmyset och allt).

Missförstå mig inte. Jag spelar mina kort rätt. Jag är tillräckligt manipulativ för att anpassa mig efter situationen. Jag är inte bättre än de flesta andra. Men om man bara pratar väder hela dagarna så är plötsligt världen ganska likformig.

Att förändra världen

Jag behöver få prata om investeringar. Om ränta på ränta och vilket bolag som är bäst värderat. Om drömmar och framgångar. Jag måste få prata om hur mycket psykisk smärta man måste utstå för att lyckas egentligen? Jag behöver prata bolagsstyrning och företagsvisioner med någon som verkligen älskar sitt jobb. Jag vill prata om politik på ett sätt som sträcker sig utanför min egen kommun. Jag vill förstå andra kulturer, inte bara genom att prata med ägaren till lokala pizzerian. Men framförallt vill jag göra sådant imorgon som jag aldrig gjort förr. Ibland får jag köpa att ett nytt pass på mitt gym är ett äventyr. Andra gånger är det att ta mig modet att ta kontakt med någon jag inspireras av. Ibland är det modet att göra en podd, att hålla en föreläsning eller att åka till ett land jag aldrig besökt. I framtiden hoppas jag att det innebär att bo och arbeta utomlands, att driva ett framgångsrikt företag, att göra spontana resor med de jag älskar.

På mitt arbete fick vi för ett år sedan göra ett test vad som var viktigast för oss. Näst viktigast för mig? Att förändra världen. Min kollegor tyckte att det var förfärligt lustigt. Jag log mest för att inte någon skulle känna sig obekväm. Det är det vi UFOn får göra från gång till gång. Men när vi hittar ett annat UFO precis som oss, då gäller det att hålla fast. För det är viktigt att prata om sina passioner.

Visste du förresten att jag är med i senaste avsnittet av Feminvest-podden? Du hittar det i din vanliga podcast-app eller här.  Där pratar jag om att vara expert på att vara vanlig. Ironiskt nog.

Posted in Älska dig själv, Vardag and tagged , , , , , , , .