Bli framgångsrik, bli en kopia!

Jag läste en bok häromdagen som jag blivit rekommenderad genom en annan bok. Det är en ganska vanlig företeelse inom icke-skönlitterära verk att man refererar till andra böcker och författare, inte bara längst bak i referenslistan. Av de senaste tio böckerna jag läst har till och med nio stycken av författarna antingen tolkat forskningsresultat eller andra personers böcker, dock väver de förstås in sin egen historia i någon mån. Ändå är det ingen som kallar dem kopior. För låt oss vara helt ärliga. Det finns betydligt fler böcker än vad det finns ny information, åtminstone tillräckligt för att fylla en hel bok.

Tony Robbins -en bokslukare

Den världsberömda Tony Robbins hymlar knappast med att han läste flera 100 böcker innan han blev en framgångsrik författare, filantrop och föreläsare. Mycket av det han säger är ingenting du inte kan läsa någon annanstans, men det spelar ingen roll: det är paketeringen som är unik kombinerat med Robbins erfarenheter i respektive ämne. Dessutom är de flesta människor inte villiga att läsa en bok om personlig utveckling, ekonomi, ledarskap eller vad det nu kan vara varje vecka. I bästa fall läser de en kriminalroman på semestern, trots att det finns massor alternativ för den som inte är en klassisk ”bladvändare”. Jag tänker förstås på ljudböcker, elektroniska böcker och i viss mån podcasts. Det gör att det finns en stor mängd kunskap inom en armlängds avstånd som de flesta aldrig kommer i närheten av. Då är det lätt för oss andra att kalla oss ”experter”.

Jag har skrivit det förr: för att bli framgångsrik behöver du bara göra det de flesta andra inte är villiga att göra. Det betyder att du inte behöver uppfinna 2000-talets motsvarighet till hjulet för att göra succé, det räcker med att paketera andras material på ett unikt och inspirerande sätt.

Posted in Framgång, Inspiration, Personlig utveckling, Vardag and tagged , , , , , , , , .