Därför bör du inte säga ”livets hårda skola”

Metaforer och uttryck, vi använder dem hela tiden för att beskriva en större känsla i en enda mening. ”Det gick åt skogen”, ”Det känns som att hela världen ligger på mina axlar”, ”Jag är pigg som en mört”, ”Hon ville ha mitt huvud på ett fat”. Men det finns anledningar att vara försiktig med våra negativa idiomatiska uttryck skriver coachen, författaren och inspiratören Tony Robbins i boken ”A note from a friend”. Genom varje uttryck finns också ett trossystem bakom som kan påverka oss mer än vad vi tror. Hur beskriver du t.ex. livet? Är det ett äventyr, en kamp, en utmaning, som att trampa vatten eller säger du rent av att du har gått i ”livets hårda skola” när någon frågar?

"Ljuset i tunneln" eller "ett enda stort mörker"?

”Ljuset i tunneln” eller ”ett enda stort mörker”?

Det du säger speglar vad du ser

Finns det då en möjlighet att personen som beskriver sitt liv som en hård (och orättvis?) skola kommer att se fler hinder på vägen än en person som ser livet som en [positiv] resa? Förmodligen. Kommer en person som beskriver hela mänskligheten som en ”familj” vara mer förlåtande och tolerant än någon som uttrycker meningar som ”vart är mänskligheten på väg?” Jag är säker på det. Betyder det att någon av dem har fel? Såklart inte. Det finns massor av exempel på att världen är en grym plats, en kamp mellan liv och död, men det finns lika många exempel på det motsatta: att det finns goda människor och många glädjeämnen.

Ett långt sommarlov resten av livet

Nästa gång någon säger att han eller hon har hela världen på sina axlar, be dem ställa ner den på marken och hitta en lösning på utmaningen istället (använd ordet utmaning istället för problem). Och alla personer som gått i livets hårda skola, fråga om det inte är dags att ta ett långt sommarlov nu på ålderns vår. Om du inte älskar hösten förstås.

Du kan själv göra en enkel undersökning bland dina vänner på sociala medier. Vilka uttryck använder de? Finns det rent av någon som skrivit ”livets hårda skola” på sin status? Verkar deras liv vara en större kamp eller njuter de till fullo av tillvaron?

Prova själv

Du kan också prova själv genom att byta ut några ord i vardagen till något som är mer positivt. Istället för att säga ”fint” när någon frågar hur du mår, säg ”fantastiskt”. Byt ut ”arg” mot ”förtretad”, ”stressad” mot ”intensiv” och se om du märker någon skillnad, både i andras bemötande och i dig själv.

Posted in Framgång, Personlig utveckling, Vardag and tagged , , , , , .