Det omoderna sättet att skapa framgång

Jag lyssnade på ett tal med den fantastiska ekonomiprofessorn Micael Dahlén vars framföranden är som att åka på Autobahn i 200 km/h: man vet inte riktigt om man ska förfasas, fördöma eller älska det. Det är för övrigt det bästa betyget någon kan få hävdar jag, för det betyder att man måste tänka. På riktigt. 

Informationsåldern

Vi lever i en värld där all information finns tillgänglig för oss. Dygnet runt, livet ut. Idag räknas en dator/mobil mer eller mindre som en mänsklig rättighet i västvärlden och mycket tyder ju på att resten av mänskligheten är på väg åt samma håll. Det finns förstås många positiva effekter av att kunna bli expert på något inom ett par timmar med hjälp av Youtube, bloggar eller artiklar, oavsett om vi pratar knypplig, att lära sig kinesiska eller hur man får snyggare magrutor. Men Dahlén hävdar också att vårt koncentrationsspann krymper allt mer. Om inte den gulliga-kattungevideon fångar vår uppmärksamhet inom ett par sekunder så klickar vi oss obekymrat vidare. En del läser dagstidningar endast genom rubrikerna. Blogginlägg över 400 ord förblir olästa. Jag tror att det stämmer till stor del (så känn dig unik om du inte slutat läsa nu) men det gör också att den där tråkiga, penetrerande kunskapen går till spillo. Vi vet lite om mycket, men den som kan utöka sin förmåga till koncentration har mycket att vinna.

Böcker -källa din fördjupad kunskap

Jag tänker framförallt på böcker. Jag läser fortfarande med stor behållning ett antal varje år. Oftast handlar de om personlig utveckling, ekonomi och så vidare. En hobby som jag har är att jag alltid vill ha fler boktips och jag skaffar dem på tre sätt:

– Jag frågar människor jag intervjuar/möter. Att få en människas topp-lista på böcker är en guldgruva som dessutom besparar mig massor av dåliga böcker.

– Jag läser referenslistan längst bak i böcker jag gillar

– Jag använder bokbloggar och sociala medier för att hitta godbitar

Det som ofta slår mig är att många människor pratar om samma sak, men det är också ämnen som människor aldrig verkar tröttna på. Det gör att många författare förenklar, förbättrar och exemplifierar det som står i böckerna de läser. Antingen skriver de egna eller så blir de mästare på att hantera de med kortare koncentrationsspann, några exempel är podcasts, Youtubevideos och kanske det mest koncentrerade forumet av alla: Twitter.

Vill du tjäna pengar på din passion så är jag säker på att böcker kommer ge dig en stor konkurrensfördel på sikt.

Posted in Framgång, Personlig utveckling and tagged , , , , .