”Du kan bli vad du vill”

De flesta föräldrar har nog sagt till sina barn att de kan göra vad de vill i livet. Det är förvisso till stor del sant, men hur kommer det sig då att många människor inte blir allt det där de så gärna vill om de ständigt fått höra att de har alla möjligheter i världen.

northern lights

Jag tror att det handlar om flera saker:

Fyra anledningar till att vi inte blir vad vi vill

1. Vi glömmer att berätta vad som verkligen krävs. Det låter så enkelt att bli delfintränare i Florida eller president, men många drömmar handlar om stenhård konkurrens som inte helt sällan kräver att människor ger upp allt det där andra som berikar livet. Många framstående människor har offrat familj, vänner och andra intressen för att bli nummer ett inom sitt område.

2. De gör inte som vi säger utan som vi gör. Den meningen är mer utsliten än Jantelagen i Sverige, men precis lika aktuell. När barnen ser hur föräldrarna har söndagsångest och när middagarna är kantade av de där ”idioterna på jobbet” kan man undra varför de inte också kunde bli precis vad de ville.

3. Det skapar en press. Att vara okej är inte gott nog när man pratar om att bli vad man vill. Drömmar är inte svarta eller vita. Det finns människor som bara har en passion för en viss sak och det finns människor som kan drömma brett. Det kanske helt enkelt inte finns energi nog för att nå en dröm av tio.

4. Vi kanske inte vet. Redan på förskolan skojar vuxna om vad vi ska jobba med när vi blir stora. Men sanningen är att många 30 -och 40-åringar fortfarande inte har lyckats lista ut vilket som är deras drömjobb. Syokonsulenterna gör många gånger ett mediokert jobb och många nya yrken finns inte ens listade på arbetsförmedlingen.

Generellt tycker jag att meningen ovan är fantastisk, men den bör nog många gånger användas i en längre dialog snarare än som uppmuntrande heja-rop.

 

Posted in Inspiration, Psykologi and tagged , , , , , .