Du kanske ställer fel frågor?

De flesta människor jag kommer i kontakt med har någon typ av problem som de vill lösa. Jag är inget undantag. Jag tror att det ligger i människans natur att ständigt fråga saker som: ”Hur lyckas jag få mer pengar?” ”Hur blir jag en bra förälder?” ”Hur kan jag få större inflytande?” ”Hur blir jag framgångsrik?” för att bara nämna några exempel. Ofta säger människor till mig att det just är det som är det allra största problemet: frågorna finns det en miljard av, likaså visioner och drömmar, men svaren uteblir. Det blir ett ständigt hamsterhjul som aldrig leder någon vart.

Under semestern satt jag på en brygga och metade med min dotter. Det var en blåsig kväll och fiskelyckan uteblev, åtminstone till en början. En liten abborre högg på kroken och vi släppte snabbt tillbaka den i sjön. Sedan började flötet guppa betänkligt och jag suckade för mig själv. Nu var mörten på ingång. Mycket riktigt, snart stod jag och krokade av en slemmig stackare, men bara sekunder senare högg nästa. Och nästa. Jag funderade hela tiden på vad vi kunde göra för att få abborrar istället på kroken. Längre rev? Annat bete? Kanske byta plats till viken, trots att det är mindre fiskar där?

Men tänk om jag faktiskt hade ställt helt andra frågor? Vad kan man göra med en hel hink med mört egentligen? Fiska gäddor hade någon kanske sagt. En löjlig tanke kanske, men det finns ju faktiskt människor som har blivit ovanligt framgångsrika för att de har ändrat på frågorna. Några exempel är de företag som tjänar pengar på sopor, det som ingen annan vill ha. Eller personer som föreläser om tragedier de har varit med om. Människor som får mer pengar, inte genom att öka sina inkomster utan genom att minska sina utgifter. Personer som når längre i karriären, inte genom att ta någon annans jobb utan genom att skapa en ny efterfrågan.

När jag började skriva om privatekonomi och aktier var jag en helt vanlig privatperson (det är jag förresten nu också) och jag tänkte: ”Hur ska jag mäta mig med alla nationalekonomer och aktieexperter där ute?”. Det visade sig vara en obefogad farhåga: det fanns faktiskt en nisch där jag inte behövde konkurrera med dem. Jag visste bara inte om det just då.

Posted in Ekonomi, Framgång, Inspiration, Personlig utveckling, Psykologi and tagged , , , .