Entreprenörskap -något för mångsysslare?

Hon har en fantastisk produkt, en fantastisk begåvning och hon är målmedveten. Hon vill så gärna satsa på sina drömmar. Hon är en perfektionist, en person som inte lämnar något åt slumpen och som ständigt söker möjligheter till att förbättra sig. Alla som möjligheten att ta del av hennes begåvning blir hänförda och alla säger samma sak: det här borde du satsa på.

Personen ovan är musiker och en bekant till mig. Du har säkerligen inte hört henne spela, och det är förbaskat synd, men inte speciellt konstigt.

En definition

Enligt Wikipedia kan entreprenörskap definieras som ”förmågan att identifiera möjligheter och skapa resurser för att ta tillvara dessa möjligheter”. Anledningen till att kvinnan ovan inte lyckats beror förmodligen på just detta, inte för att hennes musik är sämre än någon annans, för att hon saknar kunskap eller för att hon inte har utstrålning nog. Hon har en otrolig förmåga att skapa vacker musik, men lyckas helt enkelt inte hitta kraft nog för att sälja den. Hon sitter hemma, skapar dessa fantastiska musikstycken och bara hennes närmaste vänner får höra dem. Ett nederlag tar hon personligt och tror att det är musiken det är fel på, trots att det förmodligen är säljtekniken.

Kanske är det därför entreprenörskap är så hett eftertraktat, eftersom det inte räcker med att vara duktig på det du gör. Du måste också vara föreläsare, säljare, författare och VD för att nå framgång.

Posted in Arbete and tagged , , , .