Fördomar

Jag lyssnade på Claes Smith/Sara Lund idag på P4 Kristianstad (du kan lyssna på intervjun här). Claes har en  härlig och okomplicerad syn på livet som jag delar och försöker suga i mig så mycket som möjligt av. Jag tror nämligen att det är precis så: man måste hela tiden jobba med sin attityd mot andra människor, försöka bli lite bättre idag än igår.

I dagens klimat med öppen rasism, invandringsfrustration och den andra sidan: utanförskap, kulturskillnader och en känsla av förminskning så hamnar jag ofta i en diskussion om just fördomar. Jag tror att vi alla har fördomar av något slag, dock inte nödvändigtvis mot de grupper där det ofta pratas fördomar, som sexuell läggning, intressen, psykiska åkommor, kön eller härkomst. Det är också viktigt att påpeka att det finns positiva fördomar mot människor som kan påverka våra val negativt. Som exempel brukar jag ta min upplevelse med Norrmän:

Norge -ett fantastiskt land

När jag växte upp åkte jag ganska ofta till Norge. Min familj är naturmänniskor och vi lockades av den fantastiska miljön runt området Trondheim, med fjäll, vårbäckar och kontrasterna mellan karg natur och spirande grönska. Människorna vi mötte var alltid varma och tillmötesgående, kanske för att vi var detsamma, uppfyllda av semesterkänsla, frihet och glädje över att få vara tillsammans. Språket hjälpte förstås också till, norskan som alltid lät som en glad och öppen fråga. Rent intellektuellt förstod jag ju förstås att alla norrmän inte alltid kan vara trevliga, att det förstås finns ondska även där (långt senare blev Breivik ett smärtsamt exempel på det), men känslan när jag mötte en norrman var ändå alltid positiv, vilket också säkerligen betalade sig i att personen var trevlig tillbaka. Det blev en positiv spiral där jag hela tiden fick bekräftat att jag hade ”rätt”.

Rätt och fel namn

När vi fick vår dotter satt både jag och min man och smakade på olika namnförslag. Det slutade med att många av dem hamnade i sopkorgen för att någon av oss hade haft en klasskompis/kollega eller liknande med samma namn som vi förknippade med negativa egenskaper. Det är klart att ondska inte kan sitta i ett namn, men de allra flesta skulle aldrig döpa sina barn till Adolf med tanke på vad som hände under 2:a världskriget.

peacock

Olika samhällsklasser

Ytterligare ett exempel är människor ur olika samhällsklasser. Vilka ”egenskaper” tillskriver vi  te.x. en kvinna med sarong, batiktröja och bärsjal jämför med en man med kostym och portfölj? Tror vi att den ena är rikare än den andra? Tror vi att den ena äter bättre mat än den andra? Vart tror vi att de står politiskt? Vem tror vi är lyckligast? Vem har högst utbildning? Vem är mer själsligt orienterad? Vem är girigast? Statistik är bra för att visa samband, men det räcker med att hitta en enda vit kråka för att motbevisa tesen att alla kråkor är grå…

Tre sätt att bli av med fördomar

Fördomar är svåra och spänner över så stort område, men jag tror att det framförallt handlar om att göra tre saker:

1. Identifiera att all har fördomar och jobba med oss själva så att vi förstår att vi har dem.

2. Ställa öppna frågor när vi möter nya människor, och lyssna! Jag blir så glad när jag bryter en föreställning jag haft om människor.

3. Ifrågasätta vänligt när vi hör någon prata fördomsfullt med meningar som: ”Vad menar du med alla?” ”Hur vet du det?” ”Vad grundar du det på?”

Posted in Älska dig själv, Beteendevetenskap, Personlig utveckling and tagged , , , .