Framgång händer inte plötsligt -utan till slut

För några år sedan började jag investera en del av min inkomst i aktier och delvis fonder. Jag tyckte att det var mycket då: 2400 kronor varje månad var en stor uppoffring från det liv vi tidigare levt (den summan får man ju två riktigt snygga tröjor och en lunch för hela familjen för). Ytterligare ett år senare var vi uppe i 6000 kronor som bokstavligt studsade in på lönekontot för att sedan distribueras till aktiekontot. Det hade vi gjort genom att betala av vår bil i rask takt, dragit ner på tv-kanaler till förmån för Netflix samt betalat av några små räntefria (men inte avgiftsfria) smålån i kombination med andra avgiftsreduceringar som bolåneförhandlingar m.m.

Idag är den summan ansenligt mycket större och det bästa är, att vi inte lever  ett speciellt mycket annorlunda liv än våra vänner. Ändå har varken jag eller min man någon superlön som trillar in varje månad på kontot. Vi reser fortfarande utomlands varje år, minst en gång, men ofta fler. Vi äter lunch ute ibland. Vi dricker goda viner på helgerna. Vi köper bra mat i form av mycket grönsaker och sällan halvfabrikat.

Klart det har funnits lärdomar under tiden: som att jag borde ha fortsatt investera i uppgången under hösten. Eller att det är skillnad på en pris och värde (gäller inte bara aktier). Att om en aktie gått ner 80% så kan den fortfarande rasa 98%. Men jag tycker ändå att det gått bra för oss. Om bara ett år eller två kommer vi kunna resa utomlands gratis varje år. Det är Boliden, Kinnevik, Castellum och Svolder med flera som väljer att betala den resan åt oss. Ganska snällt av dem, stora bolag som de ändå är. Betala en resa för mig och min lilla familj till Mexiko. Eller Australien. Jag har inte riktigt bestämt än.

Min poäng här är att det inte är speciellt spännande att bli framgångsrik inom något. Och det tar tid i det tysta. Tänk alla regniga fotbollsplaner Zlatan stått på. Eller hur många företagsledare som börjat som deltidsanställda någonstans. Klart att det arbetet var början på deras framgång även om de omöjligt kunde sett det då.

När jag började investera 2400 kronor kunde jag inte ana att den summan nästan skulle femdubblas inom några år. Eller att min portfölj skulle vara en av de 10 bästa procenten av Nordnets kunder. Jag är ju inte speciellt framgångsrik, bara en helt vanlig kvinna med gymnasieutbildning från en Stockholmsförort som har lite svårt att ge upp. Då blir det tydligen ganska bra till slut.

Posted in Ekonomi, Framgång and tagged , , , .

3 Comments

  1. Fan det bästa jag läst på länge i form av uppmuntran och peppning. Enkelt, kraftfull och vackert framlagt – ha en trevlig resa med familjen var ni nu hamnar!

Comments are closed.