Gamla ärr dikterar vilka vi är

Dr Maxwell Maltz, som jag skrivit om tidigare här på bloggen, var en plastikkirurg under senare delen av 1900-talet som bland annat utförde återuppbyggande (rekonstruktiv) plastikkirurgi på patienter som hade stora ärr, missbildningar eller på andra sätt fått (framförallt) ansiktet deformerat. I många fall lyckades Maltz återställa ansiktet helt och hållet till sin stora stolthet, men han märkte också att det fanns två grupper av patienter: de som blomstrade och levde livet efter operationen, njöt av att kunna visa sig offentligt utan att människor stirrade. Men sedan fanns det personer som fortfarande levde kvar i samma självömkan, använde samma argument som de gjort innan och hittade fel på sitt nya utseende också. Maltz syfte hade förstås varit det första: att kunna ge personerna han opererade chansen till ett nytt liv där deras utseende inte hindrade dem från att få ett arbete, hitta en partner eller liknande. Maltz var övertygad om ärren på utsidan även kunde skapa ärr på insidan vilket då ledde till sämre självförtroende och hämmade personernas personliga framgång.

Falska föreställningar

Han menade på att människorna som inte hämtade sig efter operationen hade falska föreställningar om sig själva. De hade intalat sig under så lång tid att de inte var värda något, att de var motbjudande, fula och ovärdiga ett lyckligt liv så att de till slut trodde på det, trots att ”bevisen” sedan länge försvunnit. love 2

”Men jag kan inte sjunga”

Även om vi inte har ärr eller skador på vår kropp så finns det andra övertygelser som ofta sitter kvar, trots att ”bevisen” sedan länge försvunnit. Många människor säger att de är värdelösa på att sjunga, har dålig motorik, de påstår att de inte har något läshuvud eller att de inte kan lära sig namn. En gång i tiden kanske de fick höra det av föräldrar eller lärare, och med åren så har de aldrig prövat om tesen fortfarande stämmer. För är det inte så, att en person som får höra att han eller hon kan sjunga också övar mer? Inte en enda person jag känner som säger att de är värdelösa sångare har gått hos en sångpedagog. Deras musikkarriär bestod av att stå längst bak på skolavslutningarna och mima ”Idas sommarvisa”.

Det kan vara värt att tänka på nästa gång du säger till dig själv att du inte är värd något, att du inte kan, har förmågan eller ”generna” för att lyckas.

 

 

Posted in Älska dig själv, Beteendevetenskap, Inspiration, Psykologi and tagged , , , .