Hälsosam privatekonomi -lite som att gå ner i vikt

För några år sedan valde vi, som jag tidigare berättat, att göra ett relativt stort skifte i vår ekonomi. Från att ha sparat till semestrar, en ny soffa eller annat efter principen ”pengar in=pengar ut” (förr eller senare), så valde vi att en relativt stor del av vår inkomst skulle gå till investeringar. Valet blev i första hand aktier. Tanken var att investera sig till någon typ av ekonomisk frihet i en trestegsraket innehållande följande mål:

  1. Resor, att en semesterresa varje år är betald av aktieutdelningar
  2. Att under tre månader helt kunna leva på aktieutdelningar
  3. Att alla räkningar under året täcks av utdelningar.

Villig att göra förändring

Att kunna lägga undan en så pass stor kaka av vår lön innebar förstås uppoffringar av olika slag. Speciellt de spontana. Det vill säga uteluncher, fika under helgen, shoppingdagar i en galleria efter löning, trendiga inredningsprylar och nya gardiner. Vi insåg det inte då, men långsamt började vi behandla vår ekonomi på samma sätt som en person som vill minska några klädstorlekar skulle ha gjort. Det innebar följande:

  • Vi var inte tvungna att ge upp alla våra nöjen, bara minska antalet tillfällen vi njöt av godbitarna i livet. Vad kunde vi sluta med helt (lättsaltade chips/oplanerade shoppingturer) och vad ville vi fortsätta njuta av, men inte lika ofta? (Ben & Jerrys/utefika)
  • Vi skippade alla typer av ”Quick-fix”, inga snabba dieter verkar fungera varken för viktnedgång eller ett ekonomiskt rikare liv (tro mig, jag har testat båda).
  • Om vi ville göra en förändring till det bättre, vad behövde vi kunna? Jag möter så många som vill tjäna pengar på aktier men inte är beredda att läsa på. Människor som vill skaffa nyttigare vanor men inte förkovrar sig.
  • Klart att det även innebar att vi skulle behöva lägga lite tid på vår ekonomi, på samma sätt som många människor går till gymmet när de vill förändra sitt liv, men när vi väl fått in vanan tog det faktiskt inte speciellt mycket energi.

Generellt tror jag att det viktigaste är att inte vänta. Har man drömmar om något annat, ett rikare liv, en mer hälsosam eller snyggare kropp, då ska man inte vänta. Det sägs att det aldrig är för sent att börja, men det är heller aldrig för tidigt. För mig var det jobbigaste steget det allra första.

 

Posted in Ekonomi, Framgång, Vardag and tagged , , , , , , , .

2 Comments

  1. Intressant jämförelse, om jag ser på mitt egna sparande som en viktnedgång så är jag i fullt sjå med att räkna igenom samtliga kalorier som åker ner på en dag för att se vad jag kan skära ytterligare 🙂

  2. Lite härlig ”deff” i privatekonomin då! Jag skulle behöva göra samma sak, vi skulle kunna skära mer.

Comments are closed.