Vad fångar du i ditt mentala fiskenät?

En del människor är allt för ofta ett offer för omständigheterna runt omkring dem. Det kan vara en vän som inte hör av sig, en chef som är hårdhjärtad och kall. De råkar alltid ut för dåliga händelser som de säger att de inte kan styra själva. De blir sjuka, orättvist behandlade eller så har de alltid dåligt med pengar. 

Tur eller otur?

Andra människor verkar ha turen att möta människor som för de mesta vill dem väl. Ibland händer det förstås att något negativt händer, men då har de turen att ha människor runt omkring dem som hjälper till att dra dem på fötter eller kanske en förstående chef.

Vad är skillnaden? Visst är det möjligt att en del människor kanske är mer otursförföljda än andra, men det förklarar inte hur en del människor som varit med om stora tragedier klarar sig med några själsliga ärr, medan andra går ner sig totalt efter en obetänksam kommentar från en kollega.

Att hellre lida än att be om hjälp

Jag minns ett av mina mest lästa inlägg om pengar på Nordnetbloggen.se. Titeln löd ”41 sätt att spara pengar” och var tänkt som en morot för människor att skapa större värde i sin ekonomi. De flesta var positiva förstås, men några kommentarer stack ut: ”Hur ska jag kunna spara undan pengar när jag inte ens har en 100-lapp över varje månad” eller ”Hur ska jag kunna spara ihop till en insats till en lägenhet”. Så jag gjorde det enda rätta: jag bad dem maila mig. Jag erbjöd mig att se över deras ekonomi och ge dem privata coaching-sessioner (värda ca. 5000:-) för att se om vi kunde komma tillrätta med problemet. Ingen hörde av sig.
Det är möjligt att det inte gick att spara en enda 100-lapp för de här människorna, men jag tror snarare att de insåg att jag nog skulle kunna hitta en del poster i deras ekonomi som vi kunde ha eliminerat. Det var alltså viktigare att stå fast vid sin ståndpunkt än att skapa en positiv förändring som potentiellt skulle kunnat ge dem ett rikare och bättre liv, inte bara nu utan för alltid.

Vad fångar du i ditt mentala fiskenät?

Jag tror att livet är som ett fiskenät i mångt och mycket. De allra flesta får upp tång eller fiskar de inte vill ha, men en del lägger energi på hur många fina abborrar de fått medan en del människor bara ser allt sjögräs. En del människor lagar hål och maskor efter bästa förmåga, andra gör inget åt det och går miste om framtida fångster. De tycker att eftersom de själva inte skapat maskorna är det någon annans fel att de inte fångar någon fisk. Oavsett vilket kan livet på sjön vara både hårt och stormigt, eller glittrande skär och saltmättad luft.

Framtiden tillhör människor som är proaktiva snarare än reaktiva. Mer om det i framtida inlägg.

 

Posted in Framgång, Personlig utveckling, Psykologi, Vardag and tagged , , , , , , , .