Historien om kunskap

Jag är, som jag redan berättat vid ett tidigare tillfälle, inget stort fan av citat i ”Carpe-diem” anda. Däremot älskar jag historier och kanske är det därför jag väljer att läsa så mycket böcker och älskar när människor med passion berättar om sig själva. I takt med att jag började föreläsa fick jag också en vetenskaplig förklaring till varför det är så: hjärnan kan inte skilja på verkliga bilder och imaginära. Med andra ord: så länge jag kan föreställa mig din historia så får jag samma kick av den som om jag varit där i verkligheten. Nedan har jag skrivit ner en kort historia som jag läste i en ledarskapsbok tidigare idag:

En pojke arbetar som rorsman och för människor dagligen fram och tillbaka över en stor flod i norra Indien. En dag kliver en äldre herre på båten. De båda är tysta till en början och bara årornas skvalp bryter tystnaden. Mannen fångar tankfullt upp ett löv ur vattnet och frågar sedan pojken: ”Kan du något om biologi unge man?”

”Nej, det kan jag inte” svarar pojken sanningsenligt.

”Det var synd, då har du gått miste om 25% av det livet har att erbjuda”

En kort stund senare fingrar mannen på en sten i botten av båten.

”Vet du något om geologi?” frågar han sedan. Pojken skakar modfällt på huvudet.

”Då har du gått miste om 50% av livet” konstaterar mannen torrt medan mörkret sakta faller över dem båda. Mannen tittar upp på stjärnhimmeln ovanför och frågar på nytt: ”Astronomi då?”

”Nej, jag kan inget om astronomi heller” svarar pojken med huvudet böjt. Mannen svarar att han gått miste om 75% av det livet har att erbjuda.

Samtidigt vänder pojken huvudet uppåt floden och ser hur den stora dammen börjar krackelera och enorma vattenmassor kastas nedför bergssidorna. Han skriker till mannen: ”Kan du simma!?” Det kan inte mannen. ”Då är jag rädd för att du kommer mista 100% av det ditt liv kunde erbjuda” skriker pojken.

Jag tänker att det är ofta vi kan mycket teoretiskt, men när vi väl ska applicera det på vår egen framgång så vet vi inte hur vi ska göra. Kunskap är bra och viktig om vi använder den.

Posted in Citat and tagged , , , .