Hur har ditt liv förändrats de senaste 10 åren?

-om rädslor

Jag är nog en person som hellre tittar framåt än bakåt, nuet har jag nog allra svårast med, ironiskt nog eftersom det är, som de visa säger, det enda vi kan påverka.

Ibland är det dock helt klart bra med reflektion också. Reflektion över hur långt du kommit de senaste åren, eller i vissa fall, hur mycket still du stått medan åren passerat. Det ger också någon typ av trendlinje för framtiden. Har du och ditt liv förändrats kraftigt av din egen försorg de senaste tio åren? Är den förändringen positiv? Då finns det all anledning att tro att nästa tio år kommer att vara ännu bättre. Är det istället tvärtom? Att du antingen inte alls förändrats eller att du långsamt låtit dig ledas nedåt i en negativ spiral? Då behöver du förmodligen bryta det negativa mönstret om du inte vill se tillbaka på ytterligare ett decennium av än värre olycka i framtiden.

Bryta trenden

En trendlinje kan förstås brytas. Dessutom är den inte en absolut sanning. En skilsmässa. En allvarlig sjukdom. En nära persons död. Alla är de saker som kan ha gjort vår historia till en mardröm men som självfallet inte behöver betyda att samma trend kommer att fortsätta framåt.

Däremot är jag fast övertygad om att vi människor har betydligt större kontroll på vår framtid och vårt mående än många tror. Jag hör människor som säger att de inte ”hinner” det ena eller andra men ingående kan berätta innehållet i en serie på Netflix. Jag hör människor säga att de också vill ha miljoner på kontot och sluta arbeta innan de fyller 65 (eller senare) men att det inte riktigt ”passar” just nu när barnen är små. Så mycket utgifter. Så lite tid. Rätt mycket på jobbet. Man vill ju leva också? Det är inte så lätt.

Jag köper allt det där. Men ändå inte. Jag VET hur jobbigt det är att stiga upp klockan 05 för att det är enda chansen att träna och fortfarande kunna aspirera på årets förälder. Jag VET hur jobbigt det är att strunta i den där serien på Netflix (och popcornen, glöm inte popcornen!) för att läsa en bok om investeringar istället. Jag VET hur det känns av tanken på att arbeta med en dröm vid sidan om sitt vanliga arbete för att det är enda chansen att lyckas. Jag VET hur jobbigt och deprimerande det är att ångkoka grönsaker istället för att skära upp en varm pizza med min favorit-topping på direkt ur kartongen. Jag vet allt det där eftersom jag för 10 år sedan:

  • vägde 18 kg mer än jag gör idag
  • Hade jag aktier till ett värde av 5500 kronor i min aktieportfölj (hälften var ett par gamla Ericsson-aktier jag fått av min farmor som 12-åring)
  • Använde min lön efter devisen: alla pengar in= alla pengar ut.
  • Arbetade i butik som butikschef. Jag jobbade helger och kvällar. Totalt pendlade jag 2 timmar till jobbet varje dag. Ibland grät jag i min smutsgula fiat Panda i bilköerna.
  • Ibland inte träffade min dotter på över ett dygn för att hon sov när jag gick och sov när jag kom hem.
  • Hade 40% lägre lön än jag har idag

Dessutom ägnade jag mina kvällar åt dataspel, tv-serier eller annat för att koppla av. Tyvärr fungerade det sådär, bara några år senare gick jag in i den berömda väggen.

Motivation -överskattad

Poängen är att jag tror att motivation är överskattad. Det går inte att nå positiv förändring genom att vara motiverad. Motivation är ett tillfälligt tillstånd som vi visserligen kan fylla på, men som är lika flyktigt som sommarsolen i Sverige. Jag tror att om vi vill ha förändring måste den ske både omedelbart men också gradvis genom att ändra våra vanor. Som att investera 500 kronor i någon fond varje månad trots att vi inte har en aning om vad vi gör. Att läsa 10 sidor i en aktiebok varje kväll. Att skapa vanan att träna 15 min per dag tills det är lika naturligt som att borsta tänderna.

”Jag börjar imorgon” är mitt mest välanvända uttryck. Jag använder det fortfarande -om än mindre sällan nu än då. Jag hatar det. Ändå finns det kvar i mitt vokabulär, fast jag vet -att för många människor blir ”imorgon” ganska lätt ett decennium.

Har du drömmar eller tycker att du förtjänar bättre? Börja idag. Starta ett aktiekonto med hjälp av bank-id. För över din sista 100-lapp (den du skulle köpa pizza för ikväll) och köp en andel i en fond. Gå hem och låt barnen klättra på dig när du gör din första armhävning. Beställ en ”smart” bok hos någon av nätbokhandlarna, ta den på 15 dagars faktura om du måste. Det är gratis. Gör en plan för dig själv. Börja smått för att kunna se tillbaka på ett decennium av positiv förändring imorgon.

Posted in Framgång, Inspiration and tagged , , , , , .