Ledarskap -inte bara på jobbet?

Jag älskar DISC-profiler*, även om jag inte baserat hela mitt ledarskap på just den metoden. För mig var det revolutionerande att förstå att det som inte motiverar mig fortfarande kan få andra att hoppa av glädje, men samtidigt tvärtom, att det som ger mig energi kräver massor av energi av andra. Det ligger en vansinnig styrka i att kunna anpassa feedbacken så att den passar personen som mottager den. En del älskar t.ex. att höra att de är duktiga på det de gör, andra människor vill få feedback i stil med ”Du som är bäst på det här, kan du hjälpa mig med att…” Att vara ledare är att vara manipulativ varje dag, men för mig handlar det bara om en välvilja och att människor ska känna sig unika och sedda på arbetsplatsen.

Även hemma använder jag DISC-profilen. Jag kan finna nöje i att se på när människor med två olika DISC-profiler diskuterar. En person kanske tappar energi av att stå i händelsernas centrum medan dess partner får energi av att vara i fokus. Ingen förstår varför den andre beter sig som de gör och tror att något är fel. Känner du själv igen meningar som: ”Men du pratar ju aldrig” ”Men säg något då” eller tvärtom: ”Måste du låta hela tiden” ”Du kan ju aldrig hålla tyst”. Intressant nog består många relationer av människor med olika egenskaper, man brukar skoja och säga att man kompletterar varandra. Oftast fungerar det bra, men det kan bli problem när två människor inte pratar varandras ”språk”.  En del människor vill bara att andra människor ska må bra, andra sätter sig själva först och låter andra följa med om de hänger med. Andra vill ha kontroll på allt i livet medan andra älskar när saker är spontana och oväntade.

Jag försöker oftast tänka på att min man fungerar annorlunda än mig och att det som är en barnlek för mig (som att skriva den här texten) kräver massor av energi från honom. Jag tycker det är spännande att försöka förstå honom lite bättre varje dag och om jag utmanar honom: att göra det efter hans förutsättningar.

 

*DISC är ett patenterat mätverktyg av människors personlighet. Efter genomfört test får du veta vilken bokstav du har högst av och vilka du har lägst av. Ingen människa är alltså bara det ena eller det andra. Testet mäter inte värden som moral och ”förklarar” inte människor. Rätt använt är det ett verktyg för att hitta människors motivation -och demotivationsfaktorer. De fyra bokstäverna i DISC står för Dominance, Inducement, Submission, och Compliance

Posted in Beteendevetenskap, Ledarskap and tagged , , .