Leva nu eller sedan?

Jag sitter och läser boken av ”Miljonär innan 30 och pensionär innan 40” som har en investeringskvot som vida överstiger gemene mans sparande varje månad, allt för att kunna gå i  pension* långt innan de flesta andra. Jag förstår att det provocerar många att leva så snålt för att ha möjligheten att sluta arbeta vid 40 års ålder. Anledningen är att jag ligger långt under det enorma sparande ”Miljonär innan 30” lyckas dra in tillsammans med sin sambo varje månad -men jag blir ändå ifrågasatt ganska ofta. Idag pratar jag väldigt sällan om min sparkvot, det är inte direkt någon partyhöjare och jag har också hittat en standard där jag inte längre sliter för att dra ner mina utgifter. Dessutom märks det inte speciellt mycket på mig, jag har okej kläder, åker utomlands och äter ute när sociala sammanhang kräver det. Dessutom har vi nog en bättre matkultur hemma än de flesta andra där vi äter mat från grunden 7 dagar i veckan.

Risken att dö i förtid

Ett argument jag ofta fått är att man lever bara nu och har ingen aning om vad som händer imorgon, så varför spara en stor del av sin lön när man kanske är död och begraven innan 60? Mitt argument har varit att just därför bör man spara, dör jag imorgon så kommer inte min man behöva flytta och på så sätt skapa ytterligare en förändring för vår dotter, och blir jag sjuk när jag är 60 så kommer jag kunna koncentrera mig på att bli frisk -inte lägga min kraft på att få en sjuklön eller klara vardagen.

Miljonär innan 30 har dock gått steget längre och tittat på hur stor risken är att dö vid olika åldrar:

Är du man och:

40-år så har du 0,1% risk att dö det kommande året

50-år så har du 0,2% risk att dö det kommande året

60-år så har du 1,2% risk att dö det kommande året.

Omvänd argumentation

Rimligtvis borde oddsen för mig som kvinna vara ännu högre att få leva länge. Att det är så liten risk att dö i förtid blir på något märkligt sätt en omvänd argumentation mot lotto-spelarna: det är otroligt få som vinner, men ändå hoppas många på att vinna storsumman varje vecka. År ut och år in. Enligt Wikipedia är oddsen 1:6 724 520 per spelad rad att vinna högvinsten på lotto. Det ironiska i detta är att det ofta är samma personer som ifrågasätter min sparkvot som varje vecka spelar bort delar av sin lön på ovanstående.

Oavsett om du är villig att göra samma uppoffringar som ”Miljonär innan 30…” så finns det många poänger i boken att reflektera över -speciellt om du precis börjat investera.

Inlägget är inte sponsrat. 

*  Jobba hur mycket eller lite man vill, inte för att man måste utan för att det är roligt.

Posted in Bokrecension, Ekonomi and tagged , , , , .

One Comment

Comments are closed.