Livet är underbart

Jag hade en engelskalärare en gång som var besatt av Italien. Att ställa frågor om Italien fick henne att utan att tveka överge engelsk grammatik, ändelser och prefix i en handvändning. Vi pratade mycket om Italien (och framförallt Brindisi) det året minns jag. Vid ett tillfälle visade hon oss en film på engelska-lektionen: Livet är underbart. Filmen är inspelad på Italienska och vi såg den med svensk text. Efteråt gjorde vi oss lustiga över den uppenbara frånvaron av engelskaundervisning under den timmen.

Det är över 14 år sedan nu. Jag minns inte de engelska prefixen, men filmen har stannat kvar hos mig sedan dess. Jag minns den okuvliga livslusten hos en pappa som gör allt för sin son. Som skapar glädje mitt i den svartaste natten i ett koncentrationsläger under 2:a världskriget. Jag minns hur han kallar sin fru ”Principessa” med sådan glöd att hela min värld stannade upp. Idag tänker jag att min engelskalärare gjorde oss en otrolig tjänst som lät oss se den där filmen. Engelskan gick det förresten fint med, det visade sig att jag hade lättare att lära mig engelska genom tv och alla resor jag skulle komma att göra. Har du inte sett ”Livet är underbart” bör du göra det. Glöm inte näsduken.

 

Posted in Filmklipp, Personlig utveckling, Vardag and tagged , , , , , .