Lyckas genom att misslyckas!

Igår skrev jag om att ha ett öppet mindset, att våga tro på att vi, med hjälp av hårt arbete kan bli intelligentare på massor av sätt, oavsett om det handlar om att lösa svåra tal inom ekonomi eller att bli en bättre chef eller förälder. Idag vill jag dock prata mer om den svartvita världen av att lyckas eller misslyckas. Många människor ser på misslyckande som något fult, en direkt orsak till deras ofullkomlighet och ett bevis på att andra människor är bättre än dem. Det gör att de gömmer dem, hindrar andra från att se dem och kanske ofta ger upp, inte bara den gången utan för all framtid. Jag möter så många människor som gör det de alltid gjort, inte för att de vill vara där de är (det hade varit fantastiskt) utan för att de inte vågar misslyckas. Bara för att vara helt tydlig: de lever alltså ett liv de inte trivs med eller tycker är ”okej”, endast för att de är rädda att det ska gå åt skogen. Det värsta är att det de är rädda att förlora är oftast det de helst av allt vill bli av med.

 Så lyckas entreprenörer

Många av de entreprenörer jag träffar tänker inte alls i termer ”misslyckas” eller ”lyckas”. I deras värld är det inte svart eller vitt. Antingen provar de något som inte gick så bra eller så provade de något som gick bra. Om det inte gick bra har de oftast en nästan omänskligt optimistisk inställning till vad andra skulle kalla ett misslyckande, de tycker att de har lärt sig något av det.

Lyssna mellan raderna

citat

Att lyssna på motivationstalare är något jag själv gärna gör, dels för att jag själv vill bli bättre, men mest för att jag mår bra av det. Även om det är saker jag vet så framkommer det ofta något nytt eller en annan vinkling på något jag inte tänkt på innan. Motivationstalare är experter på att prata om sina lyckanden, men man ska inte glömma hur många kommit dit de är idag. Ofta ligger det oerhört mycket lidande bakom eller en frustration. Det här är sättet de kan få utlopp för sina egna misslyckanden i livet (oavsett om de orsakat de själva eller är offer för omständigheter) och visa att de vänt sina misslyckanden till ett sätt att lyckas.

En uppmaning

Min uppmaning är därför: nästa gång du misslyckas med något, oavsett om det handlar om överkokta makaroner, en arbetsintervju eller en produktlansering, fundera på vad misslyckandet lärt dig och bestäm dig för att försöka igen. Glöm inte att så länge du inte ger upp kan du inte misslyckas, du har bara hittat ytterligare sätt att inte lyckas på.

Posted in Älska dig själv, Framgång, Personlig utveckling, Psykologi, Vardag and tagged , , , , .