Motivation -eget arbete

I min roll som ledare har jag ofta upptäckt att många har en syn på motivation som inte stämmer in på min egen. De tänker att motivation kommer av yttre stimuli, såsom en rolig bok, en bra chef eller peppande föräldrar/vänner/syskon etc. De tänker att motivation att träna kommer från vackra bilder i en löptidning eller den där shaken som påstås bränna upp till X antal kalorier.

Yttre faktorer

Det är förvisso sant att många yttre faktorer kan bidra till att vi blir laddade med energi att ta tag i saker, oavsett om det handlar om en löprunda i skogen, en fika med en god vän eller rent av en motiverande talare på en konferens. Men ingen människa kan motivera den som inte vill bli motiverad.

”Motivera mig om du kan”

Jag har mött människor på utvecklingssamtal som sitter med armarna i kors och trotsigt verkar tänka: ”motivera mig om du kan”. När det sedan går upp för dem att den största förloraren är de själva brukar uppmaningen vara den omvända, vilket gör att vi kan titta på de saker som motiverar just den personen. För det som gör mig glad och energifylld kan ju faktiskt vara en mardröm för någon annan.

På samma sätt vittnar människor som upplevt koncentrationsläger hur de, mitt i den katastrof de befann sig i, där de förlorat barn och partner mitt framför ögonen och lever i en misär som inte kan beskrivas med ord, lyckas hitta motivation nog att överleva eller rent av fly från helvetet på jorden. Det finns ingen annan förklaring än att den kraften måste ha kommit inifrån.

Det finns alltid ett val

Så oavsett hur vår situation ser ut har vi alltid ett val. Antingen lägger vi ansvaret för vår lycka på någon annan och riskerar att bli besvikna, eller så hittar vi motivationen att göra något åt det. Inte imorgon utan idag.

 

Posted in Älska dig själv, Framgång and tagged , , , , .