Odla din avundsjuka

Han hade ett fantastiskt, utvecklande (och välbetalt) jobb och jag kände ett visst mått av avundsjuka. Inte på hela hans liv, jag var mer än nöjd med min sambo, vårt radhus och våra långa semestrar till solen varje år, men just hans yrke innebar stor fascination för mig. Jag ville bli som honom och jag var avundsjuk på att han redan var där. 

Så jag frågade honom hur han hade gjort. Svaret var luddigt, som det ofta blir när man genom en rad beslut i livet hamnar på en viss plats. Det går inte att säga att en händelse var nyckeln, att ett beslut är svaret. Men jag gav inte upp. På kvällarna drömde jag om hur mina dagar skulle kunna se ut om jag hade det han hade och på dagarna slukade jag litteratur för att förstå och förbättras. Personen jag pratar om arbetar för att motivera och skapa kultur i företag. Jag skulle vilja säga att utan min avundsjuka hade jag inte varit på god väg att komma dit han en gång var.

Dåliga och goda egenskaper

Vi pratar ofta om ”dåliga” känslor och sidor hos människor, på samma sätt som vi pratar om ”goda” egenskaper när man söker jobb. Men sanningen är förstås inte riktigt så enkel. Allt är skadligt för oss i stor dos, på samma sätt som vatten är nyttigt för kroppen men skadligt i för stora mängder. För mycket salt är heller inte bra, men vi behöver ett visst mått av det för att fungera.

Är det t.ex. bra att alltid vara glad? Jag tänker på en begravning, under ett tufft samtal eller liknande. Eller tvärtom, är det bra att aldrig bli arg? Självfallet inte, men det är när det går till ytterligheterna som känslorna konsumerar oss istället för motiverar oss. Istället för att prata om dåligt och bra tycker jag att man ska prata om ”sunt” eller det klassiskt svenska ”lagom”. Då kan alla de där dåliga känslorna plötsligt göda framgång istället för tvärtom.

Posted in Framgång, Inspiration, Personlig utveckling and tagged , , , , , , .