Om att klättra på en stege

Är det något man kan säga helt säkert om att klättra på stegar så är det två saker:

  • Det kräver energi
  • Den tar dig uppåt

Det självklara i att en stege är det perfekta redskapet om du vill ta dig uppåt men inte framåt behöver kanske inte ens sägas, men pratar vi karriärstege är orden knappast överflödiga. Med andra ord: en karriärstege kommer inte göra att dina barn älskar dig mer eller mindre, att du blir snyggare och smalare, om du inte funderar på dina andra riktningar i livet. Det är synd att många mäter framgång endast på grund av hur högt de kan klättra och utan att tänka på i vilka övriga riktningar de vill åka. Människor som är på väg mot något, som hela tiden arbetar för att bli en bättre version av sig själva, kommer därför alltid ha min respekt, oavsett om de satsar på att klättra inom ett företag eller väljer att utveckla andra delar i livet.

Karriärist -javisst

Med de orden avklarade kan gå in på nästa ämne, för på många sätt skulle jag nog definieras som en karriärist. Det är inte ett inneboende sökande efter finare titlar eller status som lockar, utan jag tror att möjligheten att göra mer för fler ökar med större ansvar. Det gör att jag är beredd att lägga otroligt mycket effektiv tid och energi på att lyckas på mitt arbete. Samtidigt får jag höra att jag ofta har ”tur” (jag har skrivit om att ha tur tidigare här på bloggen), men om sanningen ska fram har jag fått högre och högre tjänster, inte för att jag var snäll mot människor på fikarasten (även om det är mitt mål att alltid vara det), utan för att jag var villig att göra det som många andra inte var villiga att göra.

Varje pinnsteg på min karriärstege har krävt energi i form av att jag:

  • Gått utanför min komfortzon
  • Gjort saker som skrämmer mig
  • Gjort saker som känts obehagliga
  • Jobbat länge, men framförallt hårt för att lyckas.
  • Rest mig upp när jag misslyckats -och provat igen på ett annat sätt.

Gravitationenmountains-392669_1920

Det går utmärkt att ta sig ner för en å utan att använda speciellt mycket kraft, det löser graviationen åt oss, men jag skulle säga att det är helt omöjligt att ta sig upp för en stege utan att kämpa lite grann. Om du nu inte vill klättra till toppen för att njuta av utsikten, se åtminstone till att du inte står på marken och undrar hur utsikten kunnat vara bara för att du är höjdrädd.

En sak till: glöm inte att ställa stegen mot rätt husvägg, så att du inte klättrar hela vägen bara för att mötas av en utsikt du kunnat vara utan (med andra ord: välj ett yrke där det är roligt att gå till jobbet).

 

 

Posted in Arbete, Framgång, Personlig utveckling and tagged , , , , , .