Skapa förändring i livet? Prova det här

De flesta av oss skulle vilja göra förändringar i livet för att nå dit vi önskar. Att veta vad vi skulle behöva göra är inte särskilt svårt, inte heller att starta igång den där nya vanan som gör oss framgångsrikare, smartare eller friskare. Men att bibehålla den nya vanan känns ofta snudd på omöjligt i det långa loppet. Det är alltid något annat som verkar viktigare just då som tar upp vår tid och rätt vad det är så är vi tillbaka i gamla vanor.

bridge

Låt mig ta ett exempel.

Susanne arbetar för ett stort företag som mellanchef. Hon har tagit sig dit genom att arbeta hårt och enträget, men nu har karriären stått still i flera år. För en månad sedan fick Susanne ett uppdrag av sin chef: tack vare sin förmåga att leda och skapa resultat har hon blivit ombedd att skriva ett utbildningshäfte för nya medarbetare. Susanne som mer än gärna vill arbeta med HR i framtiden vet att det är ett lysande tillfälle att visa framfötterna. Men på dagarna har hon mer arbete än hon hinner med och när hon får en lugn stund på kvällen efter att barnen somnat så är skallen lika tung som hennes ögonlock. Hon skäms över att hon bara skrivit tjugo rader på häftet, men alla hennes försök att kontinuerligt sätta sig framför datorn har fallit igenom. Hon inser att hon visserligen har tiden, men inte energin att slutföra uppgiften. 

Lös uppgifterna i en annan ordning

Tänk om Susanne istället började dagen med att kolla igenom dagens uppgifter, ägna max 30 minuter åt de som är absolut viktigast. Därefter skriver hon på sitt häfte under en timme. Varken mer eller mindre. Innan lunch hinner hon sedan göra ett överslag över resterande uppgifter och planera dem efter prioritet. Kanske spar hon rutinarbetet till kvällen (om hon måste), det är trots allt det arbete hon skulle kunna göra i sömnen.

Samma sak går förstås att applicera på alla områden i livet. Jag märker att jag gärna låter bli att träna om klockan hinner bli mer än 14.00, oavsett om jag är ledig eller inte. Jag kan själv tycka att jag är bra på att göra små, oviktiga saker med tight deadline först, men de uppgifter som leder till förändring på lång sikt skjuter jag gärna på framtiden. Hur skulle du göra om du var Susanne? Vad skulle du vilja förändra för att nå dit du vill?

Pssst.... Vill du bli rik? Sätt undan minst 10% av din inkomst direkt när lönen kommer. Vänta aldrig till slutet av månaden, för då finns det oftast inga pengar att investera. 

Posted in Framgång, Hälsa, Inspiration, Personlig utveckling and tagged , , , , , .