Skillnad på att vara snäll och kraftlös

Jag läser en frågespalt i en vanlig söndagsbilaga. Insändaren, i det här fallet en man i 30-års åldern, har aldrig riktigt fått till det med kvinnor. Han beskriver hur han dejtar för att sedan bli dumpad till förmån för ett maskulint svin. Frågan han ställer är hur det kommer sig att kvinnor dras till män som beter sig som svin, och varför män som han aldrig får uppleva lyckan.

Han beskriver sig som snäll, omtänksam och beskriver hur han skulle göra mycket för att en kvinna skulle känna sig älskad. Jag tror han har rätt. Problemet är att han missar poängen.

Vad kvinnor vill ha

Min erfarenhet är att kvinnor inte alls generellt dras till svin, utan att de allra flesta kvinnor vill ha just en snäll person vid sin sida.  Problemet är att snällhet ofta misstas för kraftlöshet eller brist på självkänsla och/eller självförtroende. Ingen kvinna jag känner vill ha en man som beter sig som en Golden Retriever. Någon som deprimerat väntar vi dörren på att man ska komma hem. Vars lycka ligger i mattes sinnesstämning för dagen. Som bara utvecklas om någon annan lär denne att hämta bollar. Någon som hänger med på allt roligt -så länge någon annan driver på. Som tittar på en med blicken som säger: ”älska mig, det är allt jag begär”. Klart att det kan vara lustigt en kort stund, nästan som att ha en liten fan-club hemma i lägenheten som tycker om allt man inte själv älskar med sig själv. Men sedan? När passionerade diskussioner rinner ut i sanden för att personen mitt emot håller med i allt du säger? När rosorna på köksbordet är vansinnigt förutsägbara (precis som sexet)? När allt som sker är baserat på din förmodade reaktion?

Mitt svar

Jag skulle vilja svara den där personen i frågespalten något som ”relationsexperten” verkligen inte skrev: Det finns få kvinnor som tycker det är roligt att bära det ansvaret på sina axlar. Det är inte snällt att lägga sin egen lycka på någon annan, för det är så det känns. Det är inte roligt att vara den som alltid är motorn i ett förhållande (eller i sängen för den delen). Det är inte snällt att hela tiden vara förövaren när någon annan är offret, för det är så det blir när man är ihop med en ”genomsnäll” person.

Att vara snäll är en hygienfaktor för alla relationer, men kraftlöshet eller beroende är ingenting någon skriver i en kontaktannons. Så länge vi inte skiljer på de begreppen kommer den här typen av inlägg att fortsätta strömma in till diverse blask-bilagor med samma svar: ”kvinnor gillar visst snälla killar, du har nog bara inte hittat rätt och du måste tro mer på dig själv”

Posted in Älska dig själv, Vardag and tagged , , , .

2 Comments

Comments are closed.