Smärta, bra eller dåligt?

Många går genom hela livet och försöker undvika smärta. Andra söker upp den och kan inte tänka sig ett liv utan den. För dem är det ett kvitto på att kroppen eller psyket hela tiden växer. Jag tänker förstås på sportstjärnor och äventyrare, men även entreprenörer och människor med andra stora agendor.

Muhammed Ali lär ha sagt följande:

”I hated every minute of training, but I said, ’Don’t quit. Suffer now and live the rest of your life as a champion.”

Jag är helt säker på Martin Luther Kings resa var smärtsam och det är uppenbart att han tog en stor risk i kampen för svartas rättigheter i USA, han fick betala det ultimata priset för sin sak. Jag är dock säker på att han gjort samma sak även om han visste att han skulle dö. Vad tror du?

Smärta i vardagen

För privatpersoner kan smärta gestalta sig på andra sätt. Du känner säkert någon som varit med om en tragisk situation i sin barndom eller senare i livet som de vägrar bearbeta -det innebär för stor smärta för dem. Men ofta gör sig kroppen påmind på andra sätt. Genom ångest, oförmåga att gå vidare, att lita på människor och så vidare. Risken är att den långsiktiga smärtan långsamt äter upp personen inifrån och bara lämnar en skugga kvar av dess fulla potential.

Jag tror att det kan finnas en läkande kraft i att varje dag ha som mål att känna någon typ av smärta, oavsett om det handlar om att köra slut på kroppen i ett träningspass, våga ringa det där jobbiga samtalet, hoppa av sin trygga anställning eller helt enkelt älska någon så mycket att det gör ont.

Som Karin Boye skrev:

”Det gör ont när knoppar brista”

Posted in Älska dig själv, Hälsa, Personlig utveckling and tagged , , , .