Söndagskrönikan om pensionssparande

”…men du pensionssparar väl?”.

”Njae…” börjar jag försiktigt och tänker att jag ska berätta att jag investerar 30% av min inkomst på ett ISK-konto varje månad efter att avdragsrätten försvann. Långsiktigt. Väldigt långsiktigt. Faktiskt så långsiktigt att man knappt kan föreställa sig det när man är en liten snärta som jag. Pengar som med lite skicklighet kommer göra att jag slipper arbeta tills jag är 75 som min generation annars är dömd till. Jag kommer inte vara som mina bekanta som lever upp hela juristlönen varje månad som att det inte fanns ett enda bekymmer i världen. Men allt det där får jag inte möjlighet att säga. För jag pensionssparar inte. Och om man inte pensionssparar vid sidan om den ganska ansenliga tjänstepensionen jag får är man inte riktigt normal. Eller åtminstone en aspirant på lyxfällan (vilket kanske snart är allt mer normalt i och för sig).

En självgod medelålders försäljningschef från förorten

Är man ansvarsfull ska man tydligen pensionsspara i en svindyr fond från Nordea som presterar lika bra som en självgod medelålders försäljningschef från förorten gör i sängen. Lite gamla meriter och allt det där. Kom igen, vi kan vara ärliga här. Missförstå mig inte. Vill man ha blodpudding ska man köpa blodpudding, bara man inte förväntar sig att komma hem med ett saltsmakande ostron i portföljen. Ett ostron sätter igång fantasin. Ett ostron kan vara så mycket mer än blodpudding någonsin kan vara. På riktigt.

Allt det där hinner jag tänka medan han mal på. Om hur de där pengarna varit skillnaden som gjort skillnaden för pensionen. Hur pengarna växt över tid (35 år) och nu ger ett par tusenlappar extra per månad. ”Lite vardagslyx” förklarar han allvarligt. Han försöker hjälpa, jag förstår ju det. Men han lyssnar inte på mig och jag vill inte ha blodpudding. Jag vill ha hela skaldjursbuffén när jag är äldre. Det hade jag kunnat berätta om han bara låtit mig avsluta meningen.

”Har du ätit ostron?” avbryter jag istället. Det har han inte. Såklart har han inte det.

Posted in Ekonomi and tagged , , , .

2 Comments

  1. Bra skriver! Fler borde tänka som du. Vi har just gjort det du pratar om, att faktiskt lyssna och ta in vad personen framför säger. Sedan tillsammans hitta vägen för att få ostron….

Comments are closed.