The Dip -boken om att ge upp

En del författare vågar verkligen utmana gamla ”sanningar” och Seth Godin är en av dem genom boken ”The Dip: A Little Book That Teaches You When to Quit (and When to Stick)”. Det finns en mängd olika träffsäkra citat, ordspråk och klok-ord angående att inte ge upp. En klassiker i sammanhanget är ”Winners never quit, quitters never win”. Men är det egentligen helt sant? Låt oss säga att vi arbetar på ett företag som går kräftgång ekonomiskt. Vår karriär likaså. Framtiden ser likformig ut och hur vi än gör för att vara på topp så vet vi att vi ganska snart kommer till en vägg där vi inte längre kan fortsätta utvecklas. Är det då vi inte ska ge upp? Knappast. Att sluta med något kan innebära att vi har energi att göra något annat, något som utvecklar och för oss framåt. The Dip

Skillnad på vad vi ger upp

Däremot är det skillnad på att ge upp när vi vill något riktigt hett. Godin menar att alla människor som strävar mot att bli nummer ett förr eller senare kommer till en svacka, en tungrodd sörja av misslyckande och/eller smärta. Det är bra, för det minskar konkurrensen om att bli nummer ett. Trots allt är det den som är nummer ett på sitt område som får alla kunderna, alla priser eller vad det nu kan vara vi väljer att vara bäst på. Godin menar att till och med mannen på reklamaffischen, med de perfekta magrutorna och det bländande leendet tilltalar oss för att de flesta aldrig har uthålligheten att bli mer än genomsnittliga. Skolan är i viss mån fel ute menar han, eftersom den premierar den som lyckas bli genomsnittligt bra snarare än den som är expert på ett ämne. Kanske är det därför många entreprenörer/uppfinnare och atleter ofta inte klarade sig speciellt bra i skolan?

Slutsatsen? Ge upp allt som inte tar dig dit du vill, och lägg energin på att bli nummer ett där ditt kall ligger, tvinga dig igenom den ibland gigantiska svackan av nederlag tills du når toppen. Eller nöj dig med att vara som alla andra. Det är trots allt det de flesta väljer att göra.

 

Posted in Arbete, Beteendevetenskap, Bokrecension, Inspiration, Personlig utveckling and tagged , , , , , , , , , .