The goldilocks principle eller att skaffa sig rätt utmaningar

I den gamla sagan Guldlock och de tre björnarna (som faktiskt kom redan på 1800-talet i sin ursprungliga form) kanske inte bjuder på mycket visdom vid första anblicken. Den handlar till synes om Guldlock som av en slump besöker tre björnars hem där allt har tre olika preferenser. Guldlock upptäcker att hon uppskattar gröten som inte är för varm och inte för kall, sängen som är lagom hård etc. Lagom helt enkelt.

Senare har detta gett upphov till psykologiska studier på bl.a. barn där barnen blir som mest motiverade om de ställs inför utmaningar som varken är för stora eller för små. Det verkar kort sagt som att vi tycker det är roligare att spela tennis med en likvärdig motståndare än exempelvis en 4-åring eller i andra änden Serena Williams (även om de två exemplen kan skänka annan typ av glädje). Det här kom kanske inte som en överraskning för någon.

”Någon har ätit upp min gröt”

Men tänk då hur vi agerar på arbetet. Eller i relationer. Hur många människor utmanar sig själva genom att ta sig an lite svårare uppgiftermånad för månad? Eller är du någon som -likt jag själv ibland -gör det du kan i ett aldrig sinande status quo? Kort sagt, är du den kalla gröten i Guldlocks historia med de tre björnarna?

The slight edge -liten förändring över lång tid ger bäst resultat

I boken ”The Slight Edge” som jag tjatar om gång till annan är det ju faktiskt inte de stora penseldragen som gör den stora skillnaden. Tänk dig två tvillingbröder som börjar med exakt samma förutsättningar i livet. Den enda skillnaden är att den ena brodern ställer klockan en timme tidigare än sitt syskon varje morgon. Han använder tiden till att träna, studera och läsa böcker. Hur stor är skillnaden mellan dem på ett år? Två år? Förmodligen ganska modest. Men anta att år tre så börjar det hända saker. Brodern som läser och tränar får bättre betyg, mår bättre på grund av träningen. Han läser dessutom böcker som gör att han än större möjlighet att lyckas. Han börjar investera. Han får kanske ett annat umgänge på grund av sina intressen. Han tjänar lite mer, har ett arbete han trivs lite bättre på än sin bror. Han nöjer sig inte med den kalla gröten, men han tar heller inga enorma risker.

Tur eller ackumulerad framgång från liten förändring?

I släkten börjar man prata om att han har haft ”tur”, hur ska man annars kunna förklara att två bröder med identisk uppväxt och arvsmassa når så helt olika resultat? Skillnaden syns nämligen inte utanpå. Den där timmen varje morgon är ingenting som märks. Men resultatet på 20 år blir häpnadsväckande.

Min uppmaning är därför: Var lite mer som Guldlock under 2019. Du behöver inte göra något storslaget. Utmana dig själv lite grann. Välj en motståndare som är på samma nivå eller lite bättre än dig. Välj vänner som utmanar dig men inte gör dig obekväm. Välj en partner som du drar jämnt med och inte gör att du känner dig underlägsen men som samtidigt håller dig på tå. Ta dig an lite svårare arbetsuppgifter. Det räcker så.

För ingen vill faktiskt äta kall gröt och det är väldigt onödigt att bränna sig på dess heta motsvarighet.

 

Posted in Personlig utveckling.