Tiden

I filmen ”In Time” slutar människor att åldras efter 25 års ålder. Därefter är tiden en handelsvara, där arbete byts mot tid och där de rika kan leva ett liv i evighet. Genom en inbyggd räknare på armen kan människor se hur lång tid de har kvar att leva. Justin Timberlake är strålande och har du inte sett den rekommenderar jag att du gör det. 

Än så länge är dock tid ingen handelsvara. Eller rättare sagt verkar den inte ta hänsyn till om du är fattig eller rik. Däremot kan vi förstås välja att göra vad vi vill att göra med den tiden vi har. En stor del lägger vi förstås på att arbeta för en lön varje månad, men förvånansvärt mycket tid är vi fria att disponera som vi vill, iallafall i västvärlden.

Ändå möter jag ofta människor som säger att de ”inte har tid”. Inte tid att träna, starta företag eller ta hand om sig själva. Jag har länge varit en av de personerna. Men när jag började titta närmare på vad jag faktiskt spenderade min värdefulla tid på blev jag mörkrädd. Nedan har jag listat en hel hög med saker som jag brukade (och tyvärr brukar) göra som varken för mig framåt, ger mig lycka eller tillfredsställelse på annat sätt:

– Titta på tv

– Surfa på internet

– Titta på Facebook

– Titta på Twitter

– Titta på telefonen

– Spela mobilspel

– Titta på Youtube

Med andra ord: 100% av tiden jag slösade gick till media och teknik. Det värsta av allt är att de här sakerna inte har tagit en timme av min tid utan ofta tre timmar eller mer varje dag om man slår ihop dem. Det blir mer än 21 timmar i veckan!  Fundera själv på vad du gör under en dag, alltifrån att titta på telefonen på lunchen till Tv-tittande på kvällen. Vad vill du göra istället? När ska du börja med det?

Posted in Inspiration, Personlig utveckling, Vardag and tagged , , , , , .