Tjänar du dina pengar eller de dig?

Precis som att ett gott vin kan skapa en alkoholist kan också pengar skapa ett beroende om vi handskas med dem på fel sätt. Det finns människor som till varje pris måste tjäna mer pengar, antingen för att köpa häftigare prylar och höja sin status bland andra, eller för att samla dem på hög utan mening eller mål. Å andra sidan finns det människor som tänker på pengar -eller frånvaron av dem, under varje vaken sekund. De här två grupperna av människor befinner sig ofta på två sidor av den ekonomiska kartan, men de har en viktig sak gemensam: De är tjänare till sin inkomst. De låter sig definieras av sina pengar.

Herre över pengarna

Det går förstås att själv bli herre över sin ekonomi. Dels kan vi ta kontrollen och investera en del av pengarna vi tjänar för att därmed låta dem arbeta för oss. Då blir varje 1000-lapp en liten arbetare som ynglar av sig för framtiden. Men jag tror också att det handlar om att titta på beteendet bakom: varför är en del rädda för att pengarna inte ska räcka till trots att de har nog? Varför är status viktigt? Varför låter jag så stor del av mitt liv ätas upp av tanken på pengar?

Mycket av vår syn kring ekonomi brukar komma från barndomen, men det är oftast ingen absolut sanning, människor kan själva skriva sin framtid och bestämma om de ska vara tjänare till sina pengar eller tvärtom.

Posted in Ekonomi and tagged , , , .