Vad är ditt värde?

Hon berättade att hon kände sig värdelös. Jag hade en märklig känsla av att både förstå och förakta det hon sa. Jag hade nämligen varit där själv flera gånger. Orsakerna var inte samma, men jag gissade att hon kände sig precis som jag: osedd, betydelselös och gåendes på en väg som kändes helt fel. Men vi hade fel. Iallafall om det där med att vara värdelösa, för vi hade så mycket mer värde än någon av oss någonsin förstod.

10 års klokhet under 10 sekunder

Ett tag senare läste jag en bok som berättade Harold Abbotts historia om hur han på 10 sekunder fick mer livsinsikt än han tidigare fått under 10 år. Abbott lär ha gått på gatan med sänkta axlar och en känsla av att han var värdelös. Kanske hade en del hållit med honom: han hade startat en matvarubutik som inte gått speciellt bra, dragit på sig stora lån och nu var han tvungen att både skaffa ett jobb på sidan om och flera lån. Livet sög helt enkelt (även om det inte var ett ordval han själv skulle ha använt eftersom det här skedde under 30-talet).

peopl

”Vilken härlig dag!” 

Men så ser han något på gatan som fångar hans blick. En man, helt utan ben, tar sig fram på en liten vagn med fyra hjul. För att nå ner paddlar han fram över gatan med två träklossar i händerna. De både männens blickar möts och mannen i vagnen hälsar glatt: ”Vilken härlig dag, inte sant!?” Abbotts lär efter den händelsen fått en annan syn på livet och han tänkte ofta tillbaka på mannen utan ben som ändå hade en sådan härlig anda.

Nästa gång vi känner att vi inte har något värde så kan vi tänka:

– Skulle jag sälja båda mina ögon för 1 miljard?

– Hur mycket skulle jag ta betalt för att sälja mina ben, mina händer eller min hörsel?

– Skulle jag sälja mina barn? Min man? Mina vänner?

Hemska tankar kanske, men helt meningen med de här frågorna är att förstå att både hon och jag har  ett värde som inte kan mäta sig med något annat i världen.

 

Posted in Älska dig själv, Personlig utveckling and tagged , , , .