Vad har Tony Robbins och Picasso gemensamt?

Jag har börjat läsa en del av de saker som James Clear har skrivit. Jag upptäckte honom första gången då jag snubblade över en av hans artiklar om att skapa vanor i tidningen Entrepreneur, och sedan dess har jag återkommit tid efter annan. Jag tycker om den spiraleffekt en bra artikel kan skapa förresten, du läser en tidning, hittar en artikel och slungas in i en helt ny värld. Oftast har personen skrivit en bok och innan du kommit till sista sidan har personen nämnt tre eller fyra andra personer som hen inspirerats av. Det blir ett helt träd av kunskap för den som har ork.

Historien om Pablo Picasso

I ett av hans e-häften beskriver han en historia om Pablo Picasso. Jag vet inte om den är sann, och det kanske spelar det egentligen ingen roll:

En dag när Picasso var på väg mot marknaden blev han stoppad av en ung kvinna som uppenbarligen var ett fan av hans arbete. Entusiastiskt ber hon honom rita något på en bit papper som hon drar fram ur fickan. Med ett leende gör han henne till viljes och skapar snabbt en utsökt liten teckning. När han räcker henne skapelsen säger han: ”Det blir en miljon dollar”

Förbluffad säger hon: ”Men Sir, det tog inte mer än 30 sekunder att rita den där teckningen”

”Kära du, det tog mig 30 år att kunna rita det där mästerverket på 30 sekunder”

Tony Robbins, en expert genom 30 år

Drygt? Javisst. Men för den som tittar lite djupare ligger det också mycket i det han säger. Människor som ägnat ett helt liv åt att bemästra något, ska de ta betalt för tiden de lägger ner nu eller tiden de har lagt ner? Svaret är förstås inte enkelt och världen är på många sätt orättvis. Samtidigt kan jag unna människor som verkligen kämpat för något en generös lön. Jag tänker bland annat på Tony Robbins som tjänar mångmiljon-belopp varje gång han öppnar munnen men som samtidigt gjort det få människor skulle orka. Han lär bland annat ha läst en bok varje dag, handskats med sin egen ohälsa och samtidigt tränat sig till toppform både fysiskt och mentalt.

Precis som Picasso har Robbins förfinat sin expertis under över 30 år för att komma dit han är idag. Det är mer än man kan säga om många VD’ar.

Posted in Ekonomi, Framgång and tagged , , , , , , , .