Vad måste du göra?

Jag hade hittat en sista-minuten-resa och försökte på mitt mest övertygande sälj-manér övertala min min man att biljetterna praktiskt taget hade vårt namn på sig. 

”Men vi har ju inga pengar till en resa” klagade han. Det var inte sant, kanske hade vi inga pengar dedikerade till just resor, men pengar fanns ju. Dessutom kostade det ju knappt något och vi kunde laga mat på lägenhetshotellet jag tittat på. Han var inte övertygad.

”Men jag kan inte vara ledig, jag måste ju jobba” fortsatte han envist. Jag genmälde att han kunde ju iallafall fråga sin chef. Vid det svaret skruvade han bara besvärat på sig. Först då förstod jag: han ville inte. Eller rättare sagt: han var inte villig att offra det där projektet på jobbet, pengarna eller tiden. Inte just då. Det var en anledning som jag hade betydligt lättare att greppa och förstå. Efter det kunde vi ha en mer nyanserad diskussion där ordet ”måste” fick bytas ut mot ”jag väljer att…” När jag väl förstod att hans ”måste” var självvalda slutade jag förstås också hitta lösningar på de påhittade invändningarna.

Det kan ju tyckas småaktigt att byta ut ett ord mot ett annat, men det gör faktiskt ganska stor skillnad:

”Jag måste gå ner i vikt” eller ”jag väljer att gå ner i vikt”

”Jag måste gå upp klockan fem varje morgon för att jobba där jag gör” eller ”jag väljer att gå upp klockan 5 varje morgon för att kunna jobba där jag gör”

Ska vi vara helt ärliga är det ganska få saker i livet som är ”måsten”, däremot finns det många saker vi gör dagligen som skulle ge oss stora negativa konsekvenser om vi inte gjorde dem. Att inte gå till jobbet skulle (åtminstone på sikt) göra att vi blev arbetslösa. Att fortsätta röka förkortar livet, att inte laga mat innebär att barnen får gå hungriga etc. Jag försöker själv att byta ut mina måsten till andra ord och det har gett mig en helt ny mening när jag tränar, äter rätt eller sysslar med ett viktigt men jobbigt projekt. Prova själv!

Posted in Älska dig själv, Beteendevetenskap and tagged , , , .

3 Comments

  1. Hei Angelica! Helt enig med deg. Det er svært få ting vi absolutt MÅ gjøre. Stort sett dreier det seg om hvordan vi velger å prioritere. Det er derfor bare tull å si, som så mange gjør at ”jeg må gjøre det, jeg skal det”. Heller bedre å si det som det er. Jeg VELGER å gjøre dette fremfor det andre. Livet handler stort om prioriteringer. Like greit å være ærlig på det.

    Mvh

    Finansnerden

  2. Visst är det så! Det är lättare att vara nöjd med sina beslut om man ser sig själv som chef över sina prioriteringar.

Comments are closed.