Vad representerar din kultur?

TSMS Lakonia var ett ståtligt fartyg som tidigare fraktat trupper ur de allierade styrkorna. Nu, 1963, tjänstgjorde den emellertid som kryssningsfartyg för 646 passagerare som hade bokat en resa till Kanarieöarna från Southampton i Storbritannien. Men resan skulle få ett abrupt slut när en elektrisk kortslutning orsakade en brand i fartyget som snabbt kom att sprida sig i korridorerna. Brandlarmen vad dock i så dåligt skick att de flesta människor aldrig hörde varningen. Detta kombinerat med att flera av livbåtarna blev uppslukade av elden eller hade rostat fast bidrog till att 128 liv förlorades den där dagen i December utanför Madeiras kust.

Räddningen

Två skepp fanns i närheten och kom till undsättning för de passagerare som trots allt lyckats ta sig ifrån de dödliga flammorna. Ett av dem, Salta, som kom först till platsen, började snabbt plocka upp människor ur vattnet. En äldre man, med en välsittande kostym, portföljen fortfarande i handen och en överrock av tweed över armen vägrade att ta emot hjälp när han steg ombord på Salta. Väl uppe på däck la han prydligt ifrån sig sina saker och hjälpte lugnt andra passagerare som kom ombord.

En kapten på båten berömde senare mannen för hans fattning och lugn under räddningsoperationen varpå mannen svarade ”I’m an Englishman, sir. It’s expected of me”

TSMS Lakonia

TSMS Lakonia

Att representera sin sak

Att Lakonia sjönk den 22 December 1963 är fakta, likaså antalet döda och de andra omständigheterna kring förlisningen (dock tog det sex dagar innan hon till slut gav vika för havet). Ingen vet om historien om engelsmannen bara är en skröna, men det finns gott om historier om människor som identifierar sig så mycket med ett beteende att inte ens en nära-döden upplevelse kan få dem ur fattning. Att vara en engelsman i den här kontexten innebar att han inte fick gripas av panik, inte lämna sin överrock eller dumpa portföljen till havet. Det var också hans plikt, inte nödvändigtvis som människa utan som engelsman, att hjälpa andra nödställda med värdighet och lugn.

Jag kan tycka att det finns något rörande fint med att representera sitt land, sin sak eller vad det nu kan vara på ett lika ödmjukt sätt som mannen med tweed-rocken. Alla vet hur en engelsk gentleman ”ska” bete sig, men hur skulle en ”Svensk” ha betett sig på båten? Hur skulle människor från andra länder ha betett sig för att representera det bästa av sin kultur? Ofta pratas det om det dåliga med olika kulturer, men vad är det positiva med det landet vi kommer ifrån, religionen vi har eller saken vi tror på, och hur visar vi det på bästa sätt?

 

Posted in Inspiration, Vardag and tagged , .