Vältränad?

Det är relativt lätt att avgöra om en person är vältränad eller inte. Bortsett från det uppenbara med en mer välformad kropp tycker jag att även människor med viss övervikt har en annan hållning än de som aldrig satt sig fot i en träningslokal eller i ett löparspår. Själv har jag, som lätt överviktig, funderat mycket på det där med att vi vet vad som är bra för oss, vi vet att en bulle (eller fem!) är sämre än ett äpple eller grön smoothie. Vi vet att det är tillfällig njutning att slänga i oss en näve chips eller att ta fem portioner mer än en (som räcker alldeles utmärkt) inte gör oss lyckligare eller uppfyllda (av något annat än onödiga kalorier). Ändå gör jag och många fler precis tvärtom. Jag vet av egen erfarenhet hur det är att kämpa sig ner i vikt. Bort med 10-15 kilo med blod, svett och alldeles för många uppkliv på vågen. Sedan pustar man ut och innan man vet ordet av sitter man där med tre kilo påslag och en chipspåse i handen. Det är lätt att straffa sig för att man är så korkad, men straffen brukar slå tillbaka på oss själva. Framöver vill jag skriva om hur det är att ändra inställningen från att vilja gå ner i vikt till att behandla varje situation isolerat, jag ska bara se om det fungerar först…

Är du vältränad?

Vad innebär det egentligen att vara tränad? Jag minns en coach jag möte i samband med Mia Törnblom’s företag för ett par år sedan. Något hon sa stannade kvar inom mig som jag aldrig kunnat släppa:

”Jag är otroligt vältränad. På insidan”

En del kanske hade avfärdat det som en sätt att ursäkta sig för sin PT, men jag insåg att hon faktiskt var vältränad på insidan. Hon arbetadevarje dag med att bli en bättre människa mot sig själv,mot andra, hon jobbade varje dag med sin självkänsla och sina reaktioner på omvärlden (oavsett om de var positiva eller negativa). Är det inte också så vi blir vältränade? Inte genom att gå till en coach eller ett gym en gång, eller läsa en bok om personlig utveckling och sedan lägga den i bokhyllan utan genom att träna, träna, träna. Om inte varje dag så iallafall tre gånger i veckan.Vältränad

Ett överflöd av gym

Det slog mig att i min kommun har vi minst 15 gym och att det varje vecka går ett antal människor där för att behålla sin hälsa, för att bli starkare och allt det där. I min kommun finns det också ett antal psykologer, som inte finns där för att träna oss utan som snarare fungerar som sjukgymnaster och kris-hanterare för vår hjärna. När vi anses friska nog att fungera så slutar vi med behandlingen.

Twitter-tips om det här inlägget: ”En vältränad mänsklig hjärna gör sig kanske inte bra på en beach i neonfärgade badkläder, men den gör sig förbaskat bra iklädd framgång”

Posted in Hälsa, Inspiration, Personlig utveckling, Psykologi, Vardag and tagged , , , , .