Vikten av onödigt vetande

Jag åt middag med mina svärföräldrar häromdagen och i samband med att vi pratade om porslinet (från Rörstrand) så kom jag in på olika typer av keramik.  Vi diskuterade skillnaden i tyngd mellan stengods, fältspat och benporslin, tillverkningssätt och så vidare. Min man himlade med ögonen åt mig. Jag tror att det beror på att jag några dagar innan berättade för honom att talgoxen är monogam hela livet ut, men trots detta har 9% av alla talgoxe-ungar en okänd pappa…

En guldgruva

Min man tycker att jag är fånig som lär mig massor av onödigt vetande inom allehanda ämnen, men det som en gång började som en naturlig nyfikenhet och läsglädje har visat sig vara en riktig guldgruva när det kommer till nätverkande. Jag har nämligen oftast tillräckligt med kunskap för att kunna ställa rätt frågor när jag möter en expert på något ämne, eller åtminstone sticka ut bland många andra. Dessutom leder det ena till det andra, och inte sällan har jag fått mer och uttömmande kunskap om ett ämne för att jag har visat mig intresserad.

Genom att veta lite om mycket har jag också känt mig bekväm bland människor som stereotypiskt oftast hör till en ganska sluten grupp, som bilentusiaster, golfare, företagsledare, politiskt aktiva för att bara nämna några.

Ett ovanligt däggdjur

En gång för länge sedan arbetade jag i en leksaksaffär. Precis vid kassan hade vi små plastdjur som var väldigt verklighetstrogna. Det fanns många olika sorters arter, alltifrån schäferhundvalpar till afrikanska elefanter. En dag ringer en man in och låter smått desperat på rösten. Hans dotter har köpt ett djur och glatt frågat vad det heter när hon kommer hem. Problemet var att varken han eller hans fru hade en aning om vad de skulle svara. ”Det ser ut som en zebra på bakbenen…” började han. ”Det är en okapi ni har köpt” avbröt jag glatt och drog några snabba fakta om det skygga djuret som jag hade i huvudet. Mannen konstaterade att ”sådan service hade han aldrig fått tidigare” och la glatt på för att googla ordet okapi tillsammans med sin dotter. Det handlade förstås inte om service, bara lite onödigt vetande…

Inte i plast denna gång...

Inte i plast denna gång…

Glöm inte: människor pratar generellt allra helst om sig själva. Använd det till att främja dina mål och skapa bättre relationer med människor du inte känner. Visste du förresten att det går att slumpa fram artiklar på Wikipedia?

Posted in Vardag and tagged , , , .