Webbsidan som håller reda på dina vanor

De flesta av oss vet det vid det här laget: för att skapa nya vanor krävs det målmedveten upprepning, koncentration och oftast en stor dos dedikation. Det är oftast inga problem under den där första dagen, kanske inte heller 2:a, 3:e eller till och med femte gången. Men ju längre tiden går, desto större är risken att vi tappar fokus -vilket är precis vad den gamla vanan väntat på. Plötsligt skjuter vi upp den där viktiga (men jobbiga) arbetsuppgiften, äter åtta nävar chips, säger något dumt på mötet eller springer till soffan istället för till löpspåret. Precis som förr. Då gäller det att bryta i tid, innan vi på nytt är fast i gamla vanors envisa klor.

Därför blev jag glatt överraskad när jag hittade hemsidan www.habitforge.com. Genom ett gratis medlemskap får jag från och med imorgon hem ett mail varje dag i 30 dagar som påminner mig om mina goda föresatser. Men det är inte det bästa: om jag missar min vana så nollställs räknaren och jag får se fram emot samma mail i ytterligare 30 dagar. Enda sättet att bli fri från både dåliga vanor och dagliga spam-mail är tydligen att hålla samma vana konstant under en månad. Lättare sagt än gjort…

Jag misstänker att jag kommer bli galen på de där mailen snart. Vilket förmodligen är det allra bästa för mina nya vanor.

Som vanligt är detta inlägg inte sponsrat. 

Posted in Beteendevetenskap, Personlig utveckling, Psykologi and tagged , , .